Wykonanie
Dziś parę słów o płatkach owsianych. Przyznaję, że do niedawna rzadko
jadłam tego typu produkty na śniadanie, preferowałam raczej kanapki, omlet czy jajecznicę. Ostatnio jednak coś mnie tchnęło i postanowiłam się przemóc. Zalety owsianki zdecydowanie przemawiają za tym, że warto ją włączyć do swojej diety. Postanowiłam zebrać najważniejsze dostępne na temat
płatków owsianych informacje w jedno miejsce. Zapraszam do lektury :)Dlaczego warto jeść owsiankę?Powodów jest wiele, najważniejsze z nich to:jest ona pełna węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które stopniowo zaopatrują nasz mózg w glukozę – energii starczy nam więc na dłużejzawiera mnóstwo błonnika (100 g
płatków to 6,9 g błonnika, podczas gdy przeciętny człowiek potrzebuje go od 20-40 g dziennie), który oczyszcza nasze jelita,
daje uczucie sytości na długo oraz jest sprzymierzeńcem osób dbających o linięobniża poziom złego cholesterolu we
krwi, a więc i zmniejsza ryzyko chorób układu krążeniaobfituje w witaminy z grupy B – wspomaga naszą pamięć i koncentrację, a także przeciwdziała zmęczeniuzawiera dobre tłuszcze, chroniące przed nowotworamijest polecana szczególnie sportowcom – przyspiesza potreningową regenerację oraz zwiększa przyrost masy mięśniowej a także redukuje zmęczenie
mięśnijest rekomendowana przez wiele renomowanych salonów kosmetycznych - wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcieJakie
płatki wybierać?Najlepiej organiczne, ponieważ owies bardzo łatwo pochłania zanieczyszczenia z powietrza. Czasem lepiej dopłacić, niż się truć No i oczywiście powinny to być
płatki zwykłe (otrzymywane z całego ziarna) czy górskie (z pokrojonego ziarna), nie błyskawiczne, ponieważ zawierają mniej witamin i minerałów.W jaki sposób urozmaić nudne płatki?Tutaj mamy szerokie
pole do popisu i właściwie możemy dodać do nich co tylko zechcemy. Ja proponuje następujące kombinacje:klasycznie -
płatki owsiane + mleko/jogurt/woda.
bakalie,
miód, świeże
owoce, pestki,
masło orzechowe,
dżem niedosłodzony,w formie jajecznicy – 3
jajka ubijamy w misce, dodajemy pół szklanki
płatków a następnie smażymy aż
jajka się zetną,w formie
napoju (1 łyżka
płatków owsianych błyskawicznych, 1 szklanka
mleka, 2 łyżeczki
miodu, 200
owoców mrożonych (mogą być
truskawki,
maliny,
porzeczki).
Płatki zalewamy wrzącym
mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie dodajemy do nich zamrożone
owoce, miód/słodzik i miksujemy,
ciasteczka owsiane – tu panuje dowolność podobnie jak w przypadku klasycznej formy, dodajemy
jajka oraz ulubione składniki i pieczemy w 180-200 stopniach aż się zarumieniągofry (200 g
płatków owsianych, 10 g świeżych
drożdży, 50 g zmielonych
orzechów, 1 szkl.
mleka 0.5% tłuszczu, 1
jajko, 4 łyżki
masła,
miód do smaku, szczypta
cynamonu). Z
drożdży i ciepłego
mleka zrobić rozczyn. Do
płatków dodać zmielone
orzechy,
cynamon,
jajko,
drożdże,
masło oraz
miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wlewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę.Do czego oprócz jedzenia nadają się
płatki owsiane?Warto wiedzieć, że mają one szerokie zastosowanie w kosmetyce. Można np. zrobić z nich:peeling – 3 łyżki zmielonych
płatków zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy na pół godziny. Można dodać również suszone
zioła dla lepszego efektu (np. rumianek do cery suchej i wrażliwej). Następnie smarujemy twarz wykonując koliste ruchy. Zostawiamy na 10 minut, po czym spłukujemy ciepłą
wodą,maseczkę do twarzy – 2 łyżki zmielonych
płatków zmieszanych z ubitym
białkiem kurzym nakładamy na twarz i zostawiamy na 10 minut. Można dodać również 2 łyżki zmielonej, suszonej pokrzywy – taką maseczkę na pewno polubi cera trądzikowa.Ciekawostki na temat
płatków owsianychzawierają kwas fitynowy, który m.in. zmniejsza (choć wg niektórych badań może zwiększać) wchłanianie żelaza. Wystarczy namoczyć
płatki na noc a rano wylać
wodę (można chwilę podgotować) i po problemie:)zawierają również gluten, który nie występuje w nich naturalnie, a jedynie bierze się z zanieczyszczeń innymi zbożami– istnieją firmy, które produkują
płatki owsiane bezglutenowe
płatków owsianych nie należy długo gotować, ponieważ wtedy zwiększają swój indeks glikemiczny oraz
tracą niektóre witaminy. Nie róbmy więc z nich papki:)Mam nadzieję, że po lekturze tego wpisu rozsmakujecie się w owsiance tak samo jak ja :)Źródło zdjęcia: https://www.tumblr.com/
