ßßß Cookit - przepis na Szarlotka em caramelo

Szarlotka em caramelo

nazwa

Wykonanie

Szarlotka em caramelo - krucha szarlotka z polewą karmelowo-orzechowo-bakaliową
Ciasto na kruchym spodzie, z jabłkowym nadzieniem i górą, która jest urozmaicającą mieszanką karmelu, orzechów, ziaren i bakalii. Ową polewę wymyśliłam chcąc zrobić szarlotkę trochę inną niż wszystkie, z ciekawym akcentem.
Składniki na ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0 , 5 szklanki pełnoziarnistej
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
- 5 łyżek cukru brązowego
- cukier wanilinowy
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mus jabłkowy:
- 6-7 dużych jabłek
- kilka łyżek cukru do smaku
Składniki na polewę:
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 120 g cukru
- 2 łyżki śmietany
- paczka mieszanki bakaliowo- orzechowej(ja użyłam Bakal Fit naturalny) ok. 100 g
Sposób przygotowania:
Przygotowane jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki do garnka. Podduszamy na małym ogniu (by się nie przypaliły wlewamy trochę wody). Kiedy zacznie robić się lekki mus, wsypujemy cukier wg uznania.
Do miski wkładamy miękkie masło, wbijamy jajko, mąki i pozostałe składniki. Łączymy je i wyrabiamy ciasto kruche. (w przypadku za rzadkiego ciasta dosypujemy mąki, a za gęstego dodajemy trochę śmietany).
Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.
Przygotowujemy tortownicę smarując ją cienką warstwą masła (ja robiłam w małej, okrągłej o średnicy ok. 23 cm)
Gdy ciasto kruche odsiedzi swoje w lodówce, wykładamy je na tortownicę, rozprowadzając po całym dnie i bokach tortownicy do wysokości około 4 cm. Następnie wlewamy mus jabłkowy.
Na koniec przygotowujemy polewę. W metalowym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier. Gdy podane składniki połączą się, dodajemy 2 łyżki śmietany. Na koniec wsypujemy mieszankę bakaliowo-orzechową i mieszamy. Tak o to przygotowaną polewę układamy na mus jabłkowy.
Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut. Przez pierwsze ok. 15 minut bez przykrycia, natomiast, gdy polewa zacznie się mocno rumienić należy przykryć tortownicę folią aluminiową.
Ciasto dobre już po pół godzinie po wyciągnięciu, ale jeśli chcemy by ładnie się kroiło, warto poczekać kilka godzin na zastygnięcie się musu.
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/01/szarlotka-em-caramelo.html