Wykonanie
Szarlotka em caramelo - krucha szarlotka z polewą karmelowo-
orzechowo-
bakaliowąCiasto na kruchym spodzie, z
jabłkowym nadzieniem i górą, która jest urozmaicającą mieszanką karmelu,
orzechów, ziaren i
bakalii. Ową polewę wymyśliłam chcąc zrobić szarlotkę trochę inną niż wszystkie, z ciekawym akcentem.

Składniki na ciasto kruche:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 0 , 5 szklanki pełnoziarnistej- 125 g
margaryny- 1
jajko- 2 łyżki
śmietany- 5 łyżek
cukru brązowego-
cukier wanilinowy- łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na
mus jabłkowy:- 6-7 dużych
jabłek- kilka łyżek
cukru do smakuSkładniki na polewę:- 100 g
masła- 2 łyżki
miodu- 120 g
cukru- 2 łyżki
śmietany- paczka mieszanki
bakaliowo- orzechowej(ja użyłam
Bakal Fit naturalny) ok. 100 gSposób przygotowania:Przygotowane
jabłka obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki do garnka. Podduszamy na małym ogniu (by się nie przypaliły wlewamy trochę
wody). Kiedy zacznie robić się lekki mus, wsypujemy
cukier wg uznania.Do miski wkładamy miękkie
masło, wbijamy
jajko,
mąki i pozostałe składniki. Łączymy je i wyrabiamy ciasto kruche. (w przypadku za rzadkiego ciasta dosypujemy
mąki, a za gęstego dodajemy trochę
śmietany).Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.Przygotowujemy tortownicę smarując ją cienką warstwą
masła (ja robiłam w małej, okrągłej o średnicy ok. 23 cm)Gdy ciasto kruche odsiedzi swoje w lodówce, wykładamy je na tortownicę, rozprowadzając po całym dnie i bokach tortownicy do wysokości około 4 cm. Następnie wlewamy
mus jabłkowy.Na koniec przygotowujemy polewę. W metalowym garnuszku rozpuszczamy
masło, dodajemy
miód i
cukier. Gdy podane składniki połączą się, dodajemy 2 łyżki
śmietany. Na koniec wsypujemy mieszankę
bakaliowo-
orzechową i mieszamy. Tak o to przygotowaną polewę układamy na
mus jabłkowy.Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut. Przez pierwsze ok. 15 minut bez przykrycia, natomiast, gdy polewa zacznie się mocno rumienić należy przykryć tortownicę folią aluminiową.Ciasto dobre już po pół godzinie po wyciągnięciu, ale jeśli chcemy by ładnie się kroiło, warto poczekać kilka godzin na zastygnięcie się musu.