ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, pieczarkami i papryką

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną, pieczarkami i papryką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 małe cukinie
100 g kaszy gryczanej
garść uprażonych pestek słonecznika
1/2 papryki czerwonej
100 g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki przecieru pomidorowego
oliwa
papryka ostra w proszku
sól
świeża natka pietruszki
starty parmezan
Wykonanie:
Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy środek. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Na rozgrzany tłuszcz dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsamażamy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone: pieczarki, paprykę oraz miąższ z cukinii. Całość przykrywamy i dusimy ok 15 minut.
Dodajemy kaszę gryczaną, przecier pomidorowy, pestki słonecznika i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze ok 2 minut.
Farszem nadziewamy cukinie. Zapiekamy w piekarniku 180 stopni ok 40 min. Po wyciągnięciu posypujemy parmezanem i natką pietruszki.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/cukinia-faszerowana-kasza-gryczana-pieczarkami-i-papryka