Wykonanie
Co trzeba? na 3 duże pierogi (ciasto)400 g
mąki60 g miękkiego
masła1 łyżka
cukru1
żółtko200 ml
mleka30 g
drożdży1 płaska łyżeczka
soli3 łyżki oliwy+ 1 łyżka
mąkico i jak z tym ciastem?Do miski przesiać
mąkę, wymieszać z
solą i
cukrem, dodać miękkie
masło,
żóltko. Ciepłe
mleko wymieszać z
drożdżami, dodać 3 łyżki oliwy+1 łyżkę
mąki, tak przygotowaną miskturę dodać do reszty składników. Odstawić na jakąś godzinkę do wyrośnięcia.Farsz (co trzeba?)2
pomidory10 dużych
pieczarek1
cebula4 ząbki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowego albo 2 łyżki
ketchupuoliwki ok 10 sztukopakowanie
sera mozzarella100 g
żółtego seratłuszcz do smażenia tegoż farszu
bazylia do smakuFarsz co i jak?Na patelni rozgrzać tłuszcz,
cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
Pieczarki pokroić w nie za małą kostkę, dorzucić do
cebuli,
potem to samo z
pomidorami i
oliwkami- pokroić, dorzucić do reszty. Dodać koncentrat lub
ketchup, po zagotowaniu dorzucić
pieprz,
sól,
bazylię i
czosnek (wszystko do smaku). Wystudzić, dorzucić pokrojone w kostkę
sery. Wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części, dość cienko rozwałkować, najlepiej w kształcie koła :)Nakładać farsz, porządnie zlepić, posmarować
oliwą i kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-25 minut w 200 stopniachSmacznego!
