Wykonanie

A na drugie danie polecam kotlety z
marchewki,
indyka polane świeżym
pietruszkowym dipem.Idealne danie dla wszystkich z nietolerancją glutenu.Składniki:200 g
mięsa z indyka500 g
marchewki2 ząbki
czosnku2
jaja4 łyżki
płatków owsianych lub jaglanych
sól,
pieprzszczypta startej
skórki cytrynowejPietruszkowy dip1 mały pęczek
natki pietruszki200 g
jogurtu naturalnegosól,
pieprzMięso z indyka opłukać, osączyć, posiekać i zmiksować blenderem.
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek oczyścić, przecisnąć przez praskę lub posiekać.Do
mięsa dodać
marchew,
czosnek,
jaja oraz
płatki owsiane. Masę wyrobić, doprawić
solą,
pieprzem i
skórką z cytryny, tak aby była pikantna.
Natkę pietruszki opłukać, osączyć, listki poodrywać od gałązek i posiekać. Do
jogurtu dodać posiekaną
natkę pietruszki, wymieszać. Dip doprawić do smaku
sola i
pieprzem.W patelni rozgrzać
olej. Z masy
marchewkowo-drobiowej uformować kotlety i smażyć porcjami na złocisty kolor.Podawać z
pietruszkowym dipem i np. pieczonymi
ziemniakami.Smacznego :)Źródło przepisu: Miesięcznik "
Sól i
pieprz"