ßßß
A na drugie danie polecam kotlety z marchewki, indyka polane świeżym pietruszkowym dipem.Idealne danie dla wszystkich z nietolerancją glutenu.Składniki:200 g mięsa z indyka500 g marchewki2 ząbki czosnku2 jaja4 łyżki płatków owsianych lub jaglanychsól, pieprzszczypta startej skórki cytrynowejPietruszkowy dip1 mały pęczek natki pietruszki200 g jogurtu naturalnegosól, pieprzMięso z indyka opłukać, osączyć, posiekać i zmiksować blenderem. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek oczyścić, przecisnąć przez praskę lub posiekać.Do mięsa dodać marchew, czosnek, jaja oraz płatki owsiane. Masę wyrobić, doprawić solą, pieprzem i skórką z cytryny, tak aby była pikantna.Natkę pietruszki opłukać, osączyć, listki poodrywać od gałązek i posiekać. Do jogurtu dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Dip doprawić do smaku sola i pieprzem.W patelni rozgrzać olej. Z masy marchewkowo-drobiowej uformować kotlety i smażyć porcjami na złocisty kolor.Podawać z pietruszkowym dipem i np. pieczonymi ziemniakami.Smacznego :)Źródło przepisu: Miesięcznik "Sól i pieprz"