Wykonanie

Sernik Donny Hay jest lekki, kremowy,
cytrusowy w smaku, innymi słowy genialny. Polecam :)Składniki na ciasto:3/4 szklanki
mąki1/3 szklanki mielonych
migdałów1/4 szklanki
cukru pudru90 g zimnego
masła, pokrojonego w kawałkiSkładniki na masę
serową:500 g
serka ricotta330 g
białego sera potrójnie zmielonego1 i 1/3 szklanki
cukru pudru4
jajka1/4 szklanki
soku z cytryny1 łyżka otartej
skórki z cytryny1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1,5 łyżki
skrobi kukurydzianej (ja użyłam
mąkę ziemniaczaną)3 łyżki zimnej
wodyDodatkowo:odrobina rozpuszczonego
masła do wysmarowania
boków tortownicy
owoce do podania
Masło,
mąkę,
cukier puder,
migdały wrzucić do miski i zimnymi rękoma wymieszać (rozkruszyć) wszystkie składniki. Ciasto ma wyglądać jak gruba kruszonka.Na odwrócone (do góry nogami) denko tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papier do pieczenia, zamknąć tortownicę. Ciasto wsypać do formy, lekko ugnieść i wygładzić łyżką. Piec w 15 0 ° C prze 15 min. Wyciągnąć do przestudzenia.W miksera wrzucić
ser ricotta,
ser biały,
cukier puder,
jajka, sok i
skórkę z cytryny, ekstrakt
waniliowy.
Skrobię kukurydzianą rozpuścić w 3 łyżkach
wody, wlać do miksera. Zamknąć mikser i wszystko razem krótko zmiksować. Masa serowa ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Boki tortownicy posmarować rozpuszczonym
masłem. Wylać masę
serową, delikatnie potrząsnąć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wygładzić łyżką.Piec w 150 ° C przez 1 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić na kolejną godzinę w piekarniku - NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA. Następnie wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki, najlepiej na całą noc.Podawać z
owocami (
maliny,
truskawki,
owocami w
syropie)Smacznego :)