ßßß
Babeczki są proste i szybkie w wykonaniu. Do babeczek najlepiej użyć oleju rzepakowego.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego często dodaję go do moich potraw.Składniki:Wszystkie składniki odmierzane są na podstawie dużego kubka jogurtu naturalnego, umytego, wysuszonego.1 kubek jogurtu naturalnego (0,4 L)1 kubek cukru1 kubek oleju rzepakowego3 kubki mąki3 jajka1/2 torebki proszku do pieczeniaotarta skórka z cytryny i pomarańczyszczypta soli1/2 łyżeczki kardamonu i kurkumy (opcjonalnie)cukier puder do posypaniaDo miski przełożyć jogurt. Wymyć, wytrzeć kubek i na jego podstawie odmierzyć cukier, mąkę (przesiać), olej rzepakowy. Dodać jajka, proszek do pieczenia, przyprawy, otartą skórkę z pomarańczy i cytryny. Wyrobić mikserem na gładką masę. Wypełnić formy do babeczek.*Piec ok. 20 min. w piekarniku na grzanym do 2 00 ° C.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.*Ciasto można piec w keksówkach, tylko czas pieczenia się wydłuża. Piec do suchego patyczka.Smacznego :)