Wykonanie
Chociaż to ciasto nazwałam
chlebkiem jaglanym, to tak naprawdę ma z nim niewiele wspólnego. Jest on przygotowany w całości z
mąki jaglanej, przez co ma zupełnie inną strukturę. Chlebek kruszy się o wiele bardziej od tradycyjnego, a w dodatku ma diametralnie inny smak, co nie zmienia faktu, że jest smaczny. Najlepiej jeść go, gdy jest świeży, bo wtedy nie zdąży jeszcze wyschnąć. Poza tym warto przechowywać go szczelnie zamkniętego.Chlebek świetnie smakuje z samym
masłem, ale pasują do niego również
dżemy oraz warzywa. Tak naprawdę można jeść go ze wszystkim;)Składniki na blaszką o wymiarach 30x11 cm:500g
mąki jaglanej*300g
jogurtu naturalnego2
jaja1/2 szklanki
oleju rzepakowegoproszek do pieczeniaszczypta
kurkumypół łyżeczki
soli*Można zmielić
kaszę jaglaną.W misce dokładnie mieszamy
jogurt,
jaja i
olej. Następnie dodajemy
proszek do pieczenia,
sól,
kurkumę oraz
mąkę jaglaną, delikatnie łączymy łyżką.Chlebek przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180C na 45 minut.Dlaczego warto przygotować chlebek jaglany, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka jaglana zawiera sporo witamin z grupy B i E oraz miedź i żelazo; dzięki obecności krzemionki poprawia też wygląd naszej skóry, włosów i paznokci,
jogurt naturalny jest świetnym źródłem wapnia, witamin A i B, ponadto warto jeść go w czasie infekcji czy w okresie przyjmowania antybiotyków.