ßßß
Składniki na faworki:2 do 2,5 szklanki mąki pszennej4 duże jajkaPolewa:150 g masła (3/4 kostki)2 łyżki płynnego miodu2 szklanki drobnego cukruDo przybrania:makwiórki kokosowemigdałyorzechyrodzynki1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworkówPrzygotowanie:Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się od miski.Wyrobione ciasto przykryć miseczką i pozostawić na 30 minut.Składniki polewy umieścić w rondlu i powoli podgrzać, aż do rozpuszczenia. Polewę gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje i będzie mieć złoty kolor. Ja chciałam uzyskać polewę o smaku toffi, więc gotowałam ją ok. 25 minut, aż bardzo zgęstniała i stała się brązowa.Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek (użyłam maszynki do makaronu), z którego wycina się prostokąty (z połowy ciasta większe, a z drugiej połowy nieco mniejsze).Faworki smażyć (partiami, po kilka) na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Usmażone faworki układać na ręczniku papierowym do wystygnięcia.Aby ułożyć z faworków wysoki kopiec, należy użyć odpowiedniej podstawy. Najlepiej nadaje się do tego duże naczynie z płaskim dnem i zagiętymi bokami - użyłam dużej salaterki.Na dnie naczynia układać promieniście największe faworki, a następnie polać je ciepłą polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Polewa powinna znaleźć się na każdym z faworków.Następnie na pierwszej warstwie faworków układać drugą, również promieniście i polać polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi.Kolejną warstwę ułożyć z najmniejszych faworków.Następnie cały kopczyk polać jeszcze raz polewą i posypać makiem, wiórkami oraz ozdobić migdałami, rodzynkami i orzechami.Smacznego