Wykonanie
Mrowisko, to
faworki ułożone w kształt kopczyka, przypominającego domek mrówek, połączone polewą z
masła,
cukru i
miodu. Taki pomysł podania
faworków pochodzi z Suwalszczyzny, Podlasia i Litwy. Podawano je na stoły w czasie karnawału i na dużych, wystawnych uroczystościach.Przy okazji wakacyjnego pobytu na Suwalszczyźnie, zrobiliśmy wypad do Puńska. Ponoć tam powstają najlepsze sękacze i jak się później okazało również i mrowiska. Miałam okazję obejrzeć wytwórnię tych ciast od zaplecza i przyjrzeć się jak one powstają. Zachwycił mnie kunszt pań układających
faworki w misterne kopczyki. Już wtedy wiedziałam, że kiedyś spróbuję przygotować mrowisko i również wiedziałam, że moje dzieło nie będzie tak piękne;(Aby choć trochę ułatwić sobie zadanie przygotowałam
faworki z ciasta, które po usmażeniu nie jest tak kruche jak klasyczne
faworki . Najtrudniejsze okazało się promieniste ułożenie
faworków, w jednej, równej warstwie, gdybym miała jeszcze jedna rękę pewnie efekt byłby lepszy:) Pierwsza warstwa powstała w bólach i kolejne również. Starałam się bardzo, ale nie jestem zachwycona wizualną stroną mojej pracy;)Najważniejsze, że mrowisko jest bardzo smaczne, a domowe łasuchy były zachwycone, górą
faworków na zakończenie karnawału.

Składniki na
faworki:2 do 2,5 szklanki
mąki pszennej4 duże
jajkaPolewa:150 g
masła (3/4 kostki)2 łyżki płynnego
miodu2 szklanki drobnego
cukruDo przybrania:
makwiórki kokosowemigdałyorzechyrodzynki1 litr
oleju rzepakowego do smażenia
faworkówPrzygotowanie:Z 2 szklanek
mąki i 4
jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej
mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, jeśli bez trudu będzie odklejać się od miski.Wyrobione ciasto przykryć miseczką i pozostawić na 30 minut.Składniki polewy umieścić w rondlu i powoli podgrzać, aż do rozpuszczenia. Polewę gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje i będzie
mieć złoty kolor. Ja chciałam uzyskać polewę o smaku
toffi, więc gotowałam ją ok. 25 minut, aż bardzo zgęstniała i stała się brązowa.Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek (użyłam maszynki do
makaronu), z którego wycina się prostokąty (z połowy ciasta większe, a z drugiej połowy nieco mniejsze).
Faworki smażyć (partiami, po kilka) na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.Usmażone
faworki układać na ręczniku papierowym do wystygnięcia.Aby ułożyć z
faworków wysoki kopiec, należy użyć odpowiedniej podstawy. Najlepiej nadaje się do tego duże naczynie z płaskim dnem i zagiętymi bokami - użyłam dużej salaterki.Na dnie naczynia układać promieniście największe
faworki, a następnie polać je ciepłą polewą, posypać
makiem i wiórkami kokosowymi. Polewa powinna znaleźć się na każdym z
faworków.Następnie na pierwszej warstwie
faworków układać drugą, również promieniście i polać polewą, posypać
makiem i wiórkami kokosowymi.Kolejną warstwę ułożyć z najmniejszych
faworków.Następnie cały kopczyk polać jeszcze raz polewą i posypać
makiem, wiórkami oraz ozdobić
migdałami,
rodzynkami i
orzechami.Smacznego