Wykonanie
Gdy byłam dzieckiem
kapusta z
grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa.
Kapusta z
grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem
grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach.Podaje się ją na na ciepło, posypaną
majerankiem lub
słodką papryką wraz z
pieczywem.


Składniki:30 dkg
kapusty kiszonej30 dkg
białej kapusty1 szklanka
grochu łuskanego (w połówkach)3 duże
ziemniaki2 duże
cebule1 łyżka
oleju do smażenia
cebuli4
liście laurowe1 łyżeczka
kminku2 łyżeczki
majerankusól,
pieprz ziołowy do smakuPrzygotowanie:
Groch zalać
wodą i moczyć kilka godzin, najlepiej całą noc.Odlać
wodę z namaczania, gotować
groch w niewielkiej ilości świeżej
wody.
Groch gotować na wolnym ogniu, sukcesywnie uzupełniając
wodę, która odparowała z garnka. Podczas
gotowania grochu nie nakrywam garnka pokrywką (
groch łatwo kipi), stąd potrzeba uzupełniania
wody.Gdy
groch będzie miękki (ale nie bardzo miękki) dodać łyżeczkę
soli tzn tyle, aby
woda była lekko słona.
Kapustę kiszoną mocno odcisnąć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli
kapusta jest mocno kwaśna, przepłukać ją kilkoma szklankami zimnej
wody i ponownie odcisnąć. Następnie pokroić drobno na desce.
Białą kapustę poszatkować jak najcieniej.Obie
kapusty przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać
liście laurowe i
kminek oraz
wodę w ilości takiej, żeby minimalnie zakryła
kapustę.
Kapustę gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, uzupełniając
wodę jeśli odparuje (
wody dolewać tylko do poziomu
kapusty).
Ziemniaki obrać, drobno pokroić, ugotować w małej ilości osolonej
wody. Gdy
będę miękkie, odcedzić i ugnieść tłuczkiem na gładką masę.Gdy
kapusta i
groch będą bardzo miękkie, w jednym garnku połączyć
kapustę, ugniecione
ziemniaki i
groch. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.
Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na patelni z dodatkiem
oleju i lekko posolić, a następnie dodać do garnka z pozostałymi składnikami potrawy.
Kapustę z
grochem gotować jeszcze ok. 30 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem często mieszając. Wszystkie składniki potrawy powinny dokładnie się połączyć, a
groch w większości rozpaść, tworząc potrawę o konsystencji gęstego puree.Po zakończeniu gotowania przyprawić
solą,
pieprzem ziołowym i
majerankiem.Lepiej przyprawiać potrawę, gdy będzie lekko ciepła ale nie gorąca, ponieważ można dodać zbyt dużo przypraw, zwłaszcza
soli.
Kapusta z
grochem najlepiej smakuje dzień po ugotowaniu, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą.Smacznego