ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z grochem

Wigilijna kapusta z grochem

nazwa

Wykonanie

Gdy byłam dzieckiem kapusta z grochem była moją ulubioną potrawą wigilijną. Najlepsza gotowała babcia Józia i po niej już nikomu nie udało się zaczarować mnie smakiem tej potrawy. Teraz po kilkudziesięciu latach spróbowałam odtworzyć ulubiony smak z dzieciństwa.
Kapusta z grochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach.
Podaje się ją na na ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem.
Składniki:
30 dkg kapusty kiszonej
30 dkg białej kapusty
1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach)
3 duże ziemniaki
2 duże cebule
1 łyżka oleju do smażenia cebuli
4 liście laurowe
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
Groch zalać wodą i moczyć kilka godzin, najlepiej całą noc.
Odlać wodę z namaczania, gotować groch w niewielkiej ilości świeżej wody. Groch gotować na wolnym ogniu, sukcesywnie uzupełniając wodę, która odparowała z garnka. Podczas gotowania grochu nie nakrywam garnka pokrywką (groch łatwo kipi), stąd potrzeba uzupełniania wody.
Gdy groch będzie miękki (ale nie bardzo miękki) dodać łyżeczkę soli tzn tyle, aby woda była lekko słona.
Kapustę kiszoną mocno odcisnąć na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłukać ją kilkoma szklankami zimnej wody i ponownie odcisnąć. Następnie pokroić drobno na desce.
Białą kapustę poszatkować jak najcieniej.
Obie kapusty przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać liście laurowe i kminek oraz wodę w ilości takiej, żeby minimalnie zakryła kapustę.
Kapustę gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, uzupełniając wodę jeśli odparuje (wody dolewać tylko do poziomu kapusty).
Ziemniaki obrać, drobno pokroić, ugotować w małej ilości osolonej wody. Gdy będę miękkie, odcedzić i ugnieść tłuczkiem na gładką masę.
Gdy kapusta i groch będą bardzo miękkie, w jednym garnku połączyć kapustę, ugniecione ziemniaki i groch. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem.
Cebulę pokroić drobno, podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju i lekko posolić, a następnie dodać do garnka z pozostałymi składnikami potrawy.
Kapustę z grochem gotować jeszcze ok. 30 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem często mieszając. Wszystkie składniki potrawy powinny dokładnie się połączyć, a groch w większości rozpaść, tworząc potrawę o konsystencji gęstego puree.
Po zakończeniu gotowania przyprawić solą, pieprzem ziołowym i majerankiem.
Lepiej przyprawiać potrawę, gdy będzie lekko ciepła ale nie gorąca, ponieważ można dodać zbyt dużo przypraw, zwłaszcza soli.
Kapusta z grochem najlepiej smakuje dzień po ugotowaniu, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html