Wykonanie
Sos tzatziki kojarzony jest jako dodatek do grillowanych
mięs i warzyw. Zrobiony z bardzo gęstego
jogurtu z dodatkiem chrupiącego
ogórka i
czosnku smakuje przepysznie.Jeśli sos będzie podawany na imprezie grillowej i będzie stał na
stole kilka godzin,
ogórek może puścić
soki i rozwodnić sos. Aby tak się nie stało, należy
ogórek zetrzeć na tarce, posolić i dokładnie odcisnąć na sicie.
Ogórek nie będzie już chrupki, ale dzięki temu sos będzie gęsty.Najpyszniejszy
sos tzatziki jadłam w Grecji, był podawany jako przystawka z chrupiącą
bagietką. Bardzo lubię
sos tzatziki polany
oliwą, posypany
zieleniną, jako dodatek do pieczonej
cukinii i
papryki.

Składniki:opakowanie
jogurtu bałkańskiego (ok. 350 g) lub greckiego1 średni
ogórek sałatkowy2 ząbki
czosnku2 łyżki
octu jabłkowego3 łyżki posiekanego
koperkuew. 1-2 łyżki posiekanej
mięty2 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia
sóldo przybrania
oliwa,
czarne oliwki,
koperekPrzygotowanie:
Ogórek przeciąć na pół, przy pomocy łyżeczki usunąć nasiona.
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przełożyć na sito i posolić. Po kilku minutach starty
ogórek puści sok, następnie odcisnąć
ogórek na sicie (jeśli sos będzie zjadany zaraz po przygotowaniu ten etap przygotowań można pominąć).
Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.Połączyć składniki sosu i schładzać w lodówce ok. 1/2 godziny.Sos podawać udekorowany
oliwkami, koperkiemi i skropiony
oliwą.Smacznego