ßßß Cookit - przepis na Tzatziki - sos jogurtowy z ogórkiem

Tzatziki - sos jogurtowy z ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Sos tzatziki kojarzony jest jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Zrobiony z bardzo gęstego jogurtu z dodatkiem chrupiącego ogórka i czosnku smakuje przepysznie.
Jeśli sos będzie podawany na imprezie grillowej i będzie stał na stole kilka godzin, ogórek może puścić soki i rozwodnić sos. Aby tak się nie stało, należy ogórek zetrzeć na tarce, posolić i dokładnie odcisnąć na sicie. Ogórek nie będzie już chrupki, ale dzięki temu sos będzie gęsty.
Najpyszniejszy sos tzatziki jadłam w Grecji, był podawany jako przystawka z chrupiącą bagietką. Bardzo lubię sos tzatziki polany oliwą, posypany zieleniną, jako dodatek do pieczonej cukinii i papryki.
Składniki:
opakowanie jogurtu bałkańskiego (ok. 350 g) lub greckiego
1 średni ogórek sałatkowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki posiekanego koperku
ew. 1-2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól
do przybrania
oliwa, czarne oliwki, koperek
Przygotowanie:
Ogórek przeciąć na pół, przy pomocy łyżeczki usunąć nasiona.
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć na sito i posolić. Po kilku minutach starty ogórek puści sok, następnie odcisnąć ogórek na sicie (jeśli sos będzie zjadany zaraz po przygotowaniu ten etap przygotowań można pominąć).
Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Połączyć składniki sosu i schładzać w lodówce ok. 1/2 godziny.
Sos podawać udekorowany oliwkami, koperkiemi i skropiony oliwą.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/05/tzatziki-sos-jogurtowy-z-ogorkiem.html