ßßß
Składniki:opakowanie jogurtu bałkańskiego (ok. 350 g) lub greckiego1 średni ogórek sałatkowy2 ząbki czosnku2 łyżki octu jabłkowego3 łyżki posiekanego koperkuew. 1-2 łyżki posiekanej mięty2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeniasóldo przybraniaoliwa, czarne oliwki, koperekPrzygotowanie:Ogórek przeciąć na pół, przy pomocy łyżeczki usunąć nasiona.Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przełożyć na sito i posolić. Po kilku minutach starty ogórek puści sok, następnie odcisnąć ogórek na sicie (jeśli sos będzie zjadany zaraz po przygotowaniu ten etap przygotowań można pominąć).Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.Połączyć składniki sosu i schładzać w lodówce ok. 1/2 godziny.Sos podawać udekorowany oliwkami, koperkiemi i skropiony oliwą.Smacznego