ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Zupa cebulowa nie jest daniem na każde podniebienie;) Ma bardzo wyrazisty smak, szczególnie dzień po ugotowaniu, gdy składniki się zmieszają. Jeśli ktoś jej jeszcze nie jadł, niech się nie obawia się ,,wyraźnego cebulowego" smaku. Usmażona cebula daje zupie słodycz, to wino decyduje o jej wytrawnym charakterze.
Składniki:
7 dużych cebul (ok. 80 dkg)
1 łyżka klarowanego masła
1 litr bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
1 łyżka mąki pszennej
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
10 dkg żółtego sera (cheddar)
bagietka
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w cienkie piórka, podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia ok. 20 minut.
Podsmażoną cebulę posypać mąką i jeszcze chwilę przesmażyć.
Następnie dodać bulion, wino, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.
Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Po zakończeniu gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Należy uważać z ilością soli, ponieważ dodatek wina nieco ,,myli smak" i można przesolić zupę
Bagietkę pokroić na kromki, opiec w piekarniku lub na patelni.
Ugotowaną zupę nalać do żaroodpornej miseczki, dodać listki tymianku. Na wierzch położyć 1-2 kromki bagietki, posypać obficie utartym cheddarem.
Miseczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekać ok. 5 min., aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/02/zupa-cebulowa.html