Wykonanie
Zupa cebulowa nie jest daniem na każde podniebienie;) Ma bardzo wyrazisty smak, szczególnie dzień po ugotowaniu, gdy składniki się zmieszają. Jeśli ktoś jej jeszcze nie jadł, niech się nie obawia się ,,wyraźnego
cebulowego" smaku. Usmażona
cebula daje zupie
słodycz, to
wino decyduje o jej wytrawnym charakterze.
Składniki:7 dużych
cebul (ok. 80 dkg)1 łyżka klarowanego
masła1 litr
bulionu warzywnego150 ml białego
wytrawnego wina1 łyżka
mąki pszennej3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegokilka gałązek świeżego
tymianku1 łyżeczka
brązowego cukru1/2 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku10 dkg
żółtego sera (
cheddar)
bagietkaPrzygotowanie:
Cebulę pokrojoną w cienkie piórka, podsmażyć na
maśle do lekkiego zrumienienia ok. 20 minut.Podsmażoną
cebulę posypać
mąką i jeszcze chwilę przesmażyć.Następnie dodać
bulion,
wino,
cukier,
liście laurowe i
ziele angielskie.Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.Po zakończeniu gotowania doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Należy uważać z ilością
soli, ponieważ dodatek
wina nieco ,,
myli smak" i można przesolić zupę
Bagietkę pokroić na kromki, opiec w piekarniku lub na patelni.Ugotowaną zupę nalać do żaroodpornej miseczki, dodać listki
tymianku. Na wierzch położyć 1-2 kromki
bagietki, posypać obficie utartym
cheddarem.Miseczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekać ok. 5 min., aż
ser się roztopi i lekko zrumieni.Smacznego