ßßß


Składniki:7 dużych cebul (ok. 80 dkg)1 łyżka klarowanego masła1 litr bulionu warzywnego150 ml białego wytrawnego wina1 łyżka mąki pszennej3 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegokilka gałązek świeżego tymianku1 łyżeczka brązowego cukru1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowejsól i pieprz do smaku10 dkg żółtego sera (cheddar)bagietkaPrzygotowanie:Cebulę pokrojoną w cienkie piórka, podsmażyć na maśle do lekkiego zrumienienia ok. 20 minut.Podsmażoną cebulę posypać mąką i jeszcze chwilę przesmażyć.Następnie dodać bulion, wino, cukier, liście laurowe i ziele angielskie.Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.Po zakończeniu gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Należy uważać z ilością soli, ponieważ dodatek wina nieco ,,myli smak" i można przesolić zupęBagietkę pokroić na kromki, opiec w piekarniku lub na patelni.Ugotowaną zupę nalać do żaroodpornej miseczki, dodać listki tymianku. Na wierzch położyć 1-2 kromki bagietki, posypać obficie utartym cheddarem.Miseczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, zapiekać ok. 5 min., aż ser się roztopi i lekko zrumieni.Smacznego