ßßß Cookit - przepis na Wołowina duszona w czerwonym winie

Wołowina duszona w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Długo duszona wołowina rozpływa się w ustach, jest delikatna i aromatyczna. Chude, duszone z warzywami mięso, jest zdrową i bardzo energetyczną potrawą, szczególnie polecaną na zimne dni.
Składniki:
40-50 dkg łopatki wołowej
3 marchewki
2 pietruszki
1 duża biała cebula
300 ml czerwonego wytrawnego wina
250 ml esencjonalnego bulionu wołowego
250 ml wody
kilka listków laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
ewentualnie 1-2 łyżki mąki*
* jeśli lubisz gęsty sos, możesz dodać mąkę
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać tymianek, rozmaryn i szklankę wody . Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Następnie przełożyć wołowinę wraz sosem do garnka o grubym dnie.
Dodać marchew i pietruszkę (w całości), cebulę pokrojoną w grube piórka, ziele angielskie i liście laurowe .
Dodać wino i bulion, zagotować i następnie dusić potrawę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 2 godziny.
Jeśli sos odparuje i nie będzie przykrywał mięsa, dodać trochę wody.
Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem.
Ewentualnie, wedle uznania sos zagęścić mąką.
Przed podaniem pokroić marchew i pietruszkę na grube plastry.
Wołowinę można podać z puree ziemniaczanym, kaszą lub chlebem ... i czerwonym winem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/woowina-duszona-w-czerwonym-winie.html