Wykonanie
Długo duszona
wołowina rozpływa się w ustach, jest delikatna i aromatyczna. Chude, duszone z warzywami
mięso, jest zdrową i bardzo energetyczną potrawą, szczególnie polecaną na zimne dni.Składniki:40-50 dkg
łopatki wołowej3
marchewki2
pietruszki1 duża biała
cebula300 ml czerwonego
wytrawnego wina250 ml esencjonalnego
bulionu wołowego250 ml
wodykilka listków laurowych5 ziaren
ziela angielskiego1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1/2 łyżeczki suszonego
tymiankusól,
pieprz do smakuewentualnie 1-2 łyżki
mąki** jeśli lubisz gęsty sos, możesz dodać
mąkęPrzygotowanie:
Wołowinę pokroić w plastry o grubości 1 cm.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać
tymianek,
rozmaryn i szklankę
wody . Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Następnie przełożyć
wołowinę wraz sosem do garnka o grubym dnie.Dodać
marchew i
pietruszkę (w całości),
cebulę pokrojoną w grube piórka,
ziele angielskie i
liście laurowe .Dodać
wino i
bulion, zagotować i następnie dusić potrawę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez 2 godziny.Jeśli sos odparuje i nie będzie przykrywał
mięsa, dodać trochę
wody.Pod koniec duszenia przyprawić
solą i
pieprzem.Ewentualnie, wedle uznania sos zagęścić
mąką.Przed podaniem pokroić
marchew i
pietruszkę na grube plastry.
Wołowinę można podać z puree ziemniaczanym,
kaszą lub
chlebem ... i
czerwonym winem.Smacznego