Wykonanie
Jedliście kiedyś jagnięcinę? Ja wczoraj miałam z nią styczność po raz pierwszy. To proste, ale czasochłonne danie wybrałam na zjazd rodzinny na weekend i okazało się strzałem w dziesiątkę.
Mięso jest delikatne, z dodatkiem warzyw i pysznego gęstego sosu, powstałego z gotowania na małym ogniu. Z pewnością nie było to mój pierwszy raz z
jagnięciną, a jeszcze wiele przepisów przede mną. :)Składniki:450 g
jagnięciny na gulasz (
udziec lub
łopatka) pokrojonej w 2,5 cm* kostkę2 szklanki i 50 ml
wody (osobno)1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu170 g
ziemniaków, pokrojonych w 2,5 cm kostkę1 szklanka
marchewki, pokrojonej w 1,5 cm "plastry"1 szklanka
cebuli, pokrojonej w 1,5 cm "kliny" (u mnie
szalotka, pokrojona na cztery kawałki)1/4 łyżeczki
tymianku2 łyżki
mąki1 łyżka posiekanej świeżej
pietruszki* oryginalny przepis pochodził z anglojęzycznej książki, gdzie miary długości podawano w calach (około 2 , 5 cm), w rzeczywistości miara wynosiła 1 cal, podobnie było z funtami (0 , 45 kg) i uncjami (28 g)Przygotowanie:Na patelni podsmażyć
jagnięcinę do momentu aż z wierzchu się podsmaży. Przełożyć
mięso do rondla, dodać
sól i
pieprz. Całość zalać 2 szklankami
wody. Poczekać aż całość zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 1 i 1/4 godziny.Dodać
marchew,
cebulę i
ziemniaki, zamieszać i gotować przez kolejne pół godziny aż warzywa zmiękną.Do szklanki wsypać
mąkę i zalać ją jedną łyżką
wody. Wymieszać aż do wytworzenia się jednolitego ciasta. Kolejno dolewać po jednej łyżce i mieszać do idealnego połączenia się
mąki z
wodą. Powstały roztwór wlać do gulaszu i wymieszać do zgęstnienia sosu.Podawać gorące, posypane
pietruszką.
Ja do dania podałam puree z
ziemniaków i zieloną
fasolkę. Całość smakowała znakomicie.
Mięso jagnięce ma pyszny, wyrazisty smak, coś pomiędzy
wieprzowiną, a
wołowiną. Znakomite!Przepis pochodziz książki: "Weight Watchers: New International Cookbook".