ßßß

Składniki suche:2 szkl. mąki pszennej*3/4 szkl. drobnego cukru50 g groszku czekoladowego lub czekolady (mlecznej, gorzkiej)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka aromatu rumowegoszczypta soliSkładniki płynne:150 g masła2 jajka eko3/4 szkl. mlekado środka babeczek - 12 łyżeczek nutelli*1 szklanka = 250 mlPolewa:100 g czekolady30 g masłapistacje i migdały do posypania polewyPrzygotowanie:Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.Do suchych składników dodać cukier i groszek czekoladowy . Jeśli używasz czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka, schłodzone masło i aromat - dokładnie wymieszać.Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.Ciasto trzeba mieszać, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z mąki.Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę nutelli i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec muffinki ok. 20 minut.Przygotowanie polewy:W małym rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.Pistacje i migdały drobno posiekać.Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy i udekorować orzechami.Smacznego