Wykonanie
Muffiny z nutellą upieczone dla mojego dziecka na osłodę trudów nauki ;) Lekkie, puszyste, nieprzesłodzone dlatego można dodać
krem czekoladowy do środka i
polewę czekoladową.Przepis na słodkie muffiny znajdziecie na moim na blogu tutaj,a na wytrawne tutaj .


Składniki suche:2 szkl.
mąki pszennej*3/4 szkl. drobnego
cukru50 g
groszku czekoladowego lub
czekolady (
mlecznej, gorzkiej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
aromatu rumowegoszczypta
soliSkładniki płynne:150 g
masła2
jajka eko3/4 szkl.
mlekado środka babeczek - 12 łyżeczek nutelli*1 szklanka = 250 mlPolewa:100 g
czekolady30 g
masłapistacje i
migdały do posypania polewyPrzygotowanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.Do suchych składników dodać
cukier i
groszek czekoladowy . Jeśli używasz
czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.Do drugiej miski wlać
mleko, dodać
jajka, schłodzone
masło i aromat - dokładnie wymieszać.Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.Ciasto trzeba mieszać, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z
mąki.Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.Każdą foremkę wypełnić
ciastem do połowy, dodać łyżeczkę nutelli i dopełnić
ciastem do 3/4 wysokości foremki.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec muffinki ok. 20 minut.Przygotowanie polewy:W małym rondelku rozpuścić
masło, dodać pokruszoną
czekoladę, mieszać do rozpuszczenia
czekolady.
Pistacje i
migdały drobno posiekać.Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy i udekorować
orzechami.Smacznego