ßßß Cookit - przepis na Muffiny z nutellą

Muffiny z nutellą

nazwa

Wykonanie

Muffiny z nutellą upieczone dla mojego dziecka na osłodę trudów nauki ;) Lekkie, puszyste, nieprzesłodzone dlatego można dodać krem czekoladowy do środka i polewę czekoladową.
Przepis na słodkie muffiny znajdziecie na moim na blogu tutaj,a na wytrawne tutaj .
Składniki suche:
2 szkl. mąki pszennej*
3/4 szkl. drobnego cukru
50 g groszku czekoladowego lub czekolady (mlecznej, gorzkiej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka aromatu rumowego
szczypta soli
Składniki płynne:
150 g masła
2 jajka eko
3/4 szkl. mleka
do środka babeczek - 12 łyżeczek nutelli
*1 szklanka = 250 ml
Polewa:
100 g czekolady
30 g masła
pistacje i migdały do posypania polewy
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.
Do suchych składników dodać cukier i groszek czekoladowy . Jeśli używasz czekolady w formie tabliczki, trzeba ją pokroić na malutkie kawałki.
Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka, schłodzone masło i aromat - dokładnie wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami dodać płynne składniki, zmieszać ale dosłownie chwilę.
Ciasto trzeba mieszać, kilka chwil. Może może być grudkowate, byle nie zawierało dużych grud z mąki.
Ciasto przełożyć do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami.
Każdą foremkę wypełnić ciastem do połowy, dodać łyżeczkę nutelli i dopełnić ciastem do 3/4 wysokości foremki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec muffinki ok. 20 minut.
Przygotowanie polewy:
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Pistacje i migdały drobno posiekać.
Na wystudzonych muffinach rozsmarować 1 łyżeczkę polewy i udekorować orzechami.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/muffiny-z-nutella.html