Wykonanie
Pyszne, wytrawne muffiny o smaku pizzy. Są smaczne na ciepło jak i na zimno z
ketchupem lub
pomidorkami. Można jest zabrać do szkoły, pracy, w podróż jako alternatywę dla kanapek.Piekłam je pierwszy raz, do foremek włożyłam papilotki, ale odradzam ich użycia do wypieku tych muffinów. Zapewne z powodu dodatku
sera, papilotki nie odklejały się od muffinów zbyt łato. Lepszym rozwiązaniem będzie pieczenie w foremkach wysmarowanych
masłem.

Składniki suche:2,5 szkl.
mąki pszennej*2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 i 1/3 łyżeczki
soli10 dkg
żółtego sera w kawałku1/2 dużej kulki
mozzarelli15 dkg
szynki w kawałku1
cebula12 czarnych
oliwek1/2 łyżeczki zielonej czubricy1 łyżeczka
suszonego oregano1/2 łyżeczki
tymianku1 łyżeczkę
słodkiej paprykiSkładniki płynne:1 szkl.
mleka2 duże
jajka eko125 g
masłaDodatki:kilka łyżeczek
ketchupukilka łyżek tartego
żółtego sera*1 szkl. = 250 mlPrzygotowanie:
Masło roztopić, pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić na drobną kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól przesiać przez sito do miski, aby składniki dokładnie się zmieszały.Do miski z suchymi składnikami dodać
zioła,
przyprawy, usmażoną
cebulę,
sery i
szynkę pokrojone w drobną kostkę oraz
oliwki w plasterkach. Dokładnie wymieszać.W drugiej misce dokładnie zmieszać rozpuszczone
masło,
mleko,
jajka .Płynne składniki dodać do miski z suchymi składnikami. Ciasto trzeba mieszać drewnianą łyżką, kilka chwil. Będzie grudkowate, byle nie zawierało dużych grud
mąki.Ciasto przełożyć do foremek na babeczki, wysmarowanych
masłem i posypanych
bułką tartą.Każdą foremkę wypełnić
ciastem do połowy, dodać łyżeczkę
ketchupu i dopełnić
ciastem do 3/4 wysokości foremki.Muffiny posypać po wierzchu tartym
żółtym serem .Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, muffiny piec 25-30 minut.Smacznego