Wykonanie
Składniki:-1 szklanka
mąki-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-30 gram zimnego
masła-ok 5 plasterków
szynki- 1/2 szklanki startego
żółtego sera- 1 marynowana
papryczka chilli (dałabym teraz ze 2-3, bo słano była wyczuwalna)-ok 20 czarnych
oliwek-1
jajko-szczypta
soli-45 ml mleka+
mleko do posmarowaniaPrzygotowanie:Na początek piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Szynkę,
oliwki i
papryczkę chilli kroimy w drobną kosteczkę.
Ser trzemy na tarce. W osobnej miseczce mieszamy
mleko z
jajkiem.Następnie do miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Do tego dodajemy
masło, najlepiej w kosteczkach i rozgniatamy wszystko, aż powstanie takie jakby kawałki ciasta. Następnie dodajemy do tego
ser,
szynkę,
oliwki, papryczkę i dalej wyrabiamy ciasto. Po chwili po woli wlewamy mieszankę
mleka i
jajka, dolewamy ją po trochu ciągle wyrabiając ciasto.Po wyrobieniu ciasta wykładamy je na podsypany
mąką blat i uklepujemy ciasto na wysokość 3-4 cm. Z tego kieliszkiem wycinamy bułeczki. Tym razem wyszło mi ich więcej, ale robiłam mniejsze.
Bułeczki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, każdą smarujemy
mlekiem (może to też być roztrzepane
jajko). Pieczemy około 10-12 minut, aż bułeczki się zarumienią. Jeszcze ciepłe wspaniale smakują z
masłem.Smacznego:)