ßßß


Składniki:1/2 dyni hokkaido1 cebula6 łyżek śmietanki 30%1-2 łyżki sera pleśniowego Danish Blue1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka ziół prowansalskich3 łyżki orzeszków pinii1 łyżka oliwysól, pieprz do smakuliście bazyliipappardelle - makaron jajecznyPrzygotowanie:Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na oleju .Dodać pokrojoną dynię (kostka, kulki), lekko posolić, dodać 1/3 filiżanki wody.Dusić dynię ok.10-15 minut pod przykryciem, do miękkości.Po odparowaniu wody dodać śmietankę, paprykę, zioła prowansalskie .Gotować ok 5 minut na małym ogniu, aby sos zredukował się do połowy.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii .Ugotować makaron .Dodać makaron na patelnię z sosem i dynią, wymieszać.Po wyłożeniu na talerz, posypać makaron pokuszonym serem pleśniowym, prażonymi piniolami, dodać bazylię .Smacznego