Wykonanie
Makaron z
dynią i
serem pleśniowy jest potrawą pełną kontrastów
smakowych.
Słodycz dyni, została przełamana bardzo wyrazistym smakiem
sera pleśniowego Danish Blue.
Sera należy dodać w ilości symbolicznej, ponieważ mógłby zdominować całą potrawę.



Składniki:1/2 dyni hokkaido1
cebula6 łyżek
śmietanki 30%1-2 łyżki
sera pleśniowego Danish Blue1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ziół prowansalskich3 łyżki
orzeszków pinii1 łyżka
oliwysól,
pieprz do smakuliście
bazyliipappardelle -
makaron jajecznyPrzygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na
oleju .Dodać pokrojoną
dynię (kostka, kulki), lekko posolić, dodać 1/3 filiżanki
wody.Dusić
dynię ok.10-15 minut pod przykryciem, do miękkości.Po odparowaniu
wody dodać
śmietankę,
paprykę,
zioła prowansalskie .Gotować ok 5 minut na małym ogniu, aby sos zredukował się do połowy.Przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.Na suchej patelni uprażyć
orzeszki pinii .Ugotować
makaron .Dodać
makaron na patelnię z sosem i
dynią, wymieszać.Po wyłożeniu na talerz, posypać
makaron pokuszonym
serem pleśniowym, prażonymi piniolami, dodać
bazylię .Smacznego