Wykonanie
Karkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z
papryką,
pieczarkami i
cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie
mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :)Składniki- 1 kg
karkówki- 0.5 kg
pieczarek- 1 duża
czerwona papryka- 1 duża
cebula-
sól, domowa
wegeta ,
czosnek mielony,
kminek mielony,
majeranek,
papryka melona,
pieprz-
olejWykonanie
Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram wszystkimi
przyprawami i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie
pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki ..w zależności od wielkości.. ,
paprykę w większa kostkę,
cebulę siekam.Zamarynowane plastry
karkówki przekładam do delikatnie wysmarowanego
olejem naczynia żaroodpornego, na
mięso wykładam
cebulę,
paprykę i
pieczarki. Całość zalewam szklanką
wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do
mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca
wodą.Tak przygotowana
karkówka smakuje podana z zarówno z
ziemniakami,
kasza czy
ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki.Smacznego :)