ßßß Cookit - przepis na Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce.

Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce.

nazwa

Wykonanie

Karkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :)
Składniki
- 1 kg karkówki
- 0.5 kg pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- sól, domowa wegeta , czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka melona, pieprz
- olej
Wykonanie
Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki ..w zależności od wielkości.. , paprykę w większa kostkę, cebulę siekam.
Zamarynowane plastry karkówki przekładam do delikatnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na mięso wykładam cebulę, paprykę i pieczarki. Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą.
Tak przygotowana karkówka smakuje podana z zarówno z ziemniakami, kasza czy ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/04/karkowka-pieczona-z-pieczarkami-i.html