Wykonanie
Karkówka pieczona w
kapuście kiszonej z dodatkiem
pieczarek to doskonałe danie na wszelkiego typu uroczystości w tym świąteczny obiad :) Pomysł na wykonanie samej
kapusty podpatrzyłam na WŻ troszkę go zmodyfikowałam dodając swoje
przyprawy. Połączyłam ją z
karkówką i wyszło wyśmienite danie,
mięsko przepyszne mięciutkie, a
kapustka palce lizać :) Polecam.Składniki- 1 kg
karkówki- 70 dkg
kapusty kiszonej- 30 dkg
pieczarek- 1 duża
cebula- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego-
majeranek,
czosnek mielony,
kminek mielony,
papryka czerwona mielona, domowa
wegeta-
olejWykonanie
Karkówkę nacinam jak na plastry, ale nie przecinam ich do końca, nacieram ze wszystkich stroni w środku
czosnkiem,
kminkiem,
papryką i domową
wegetą. Przekładam do zamkniętego naczynia i wkładam do lodówki na całą noc ( minimum na 2 godziny ).Na patelni rozgrzewam łyżkę
oleju dodaję poszatkowaną
cebulę i pokrojone w plasterki
pieczarki, całość smażę aż z
pieczarek odparuje
woda.
Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do
cebuli i
pieczarek, doprawiam roztartym
majerankiem,
kminkiem mielonym i
papryką. Dodaję łyżkę
przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki
wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników.Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie
olejem, na dno wykładam warstwę
kapusty, na
kapustę układam
karkówkę. Pozostałą część
kapusty wkładam
między nacięcia i na wierzch
mięsa, tak aby cała
karkówka była przykryta
kapustą. Naczynie przykrywam i wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170-180 stopni z termoobiegiem około 2 godziny. W
między czasie kilka
razy polewam
mięso wytworzonym sosem z
kapusty, jeśli go braknie to dolewam po trochu gorącej
wody. Kiedy
mięso jest miękkie, kroję go na plastry w/g nacięć. Doskonale pasuje podane z
ziemniakami purre.Smacznego :)