Wykonanie
Śledzie po parysku to idealna propozycja na smaczną przystawkę, kolację i świąteczny stół. Do ich przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i
smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :)Składniki ( na 10 porcji )- 5
filetów śledziowych solonych
matias- 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości- 3
jajka na twardo- 1
jabłko- kilka plastrów
ananasa z puszki- 2
ogórki konserwowe- pół puszki
brzoskwiń- garść
rodzynek-
śmietana,
majonez,
sól,
ocet,
cukier- szklanka
mlekaWykonaniePłaty
śledziowe każdy z osobna skrapiam odrobiną
octu i szczyptą
cukru, przekładam do miseczki, zalewam
mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc. Wymoczone płaty opłukuję z
mleka, osuszam i każdy przekrawam na połowę. Przygotowuję sos:
jabłko, plastry
ananasa i
ogórki konserwowe kroję w drobniutką kosteczkę dodaję łyżkę
śmietany i 3 łyżki
majonezu, doprawiam
solą i
pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę
śledzia, plaster
jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety w kopertę. Na każdy zwinięty naleśnik nakładam znów łyżkę sosu, ozdabiam kawałkami
brzoskwiń i
rodzynkami. Podaję na liściach
sałaty.Smacznego :)





