Wykonanie

Dziś zapraszam na pyszny sernik z
brzoskwiniami i
kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym
stole i szybko znika :)Składniki ( na blaszkę 40x25 cm )Ciasto- 1,5 szklanki
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 kostki
masła- 0,5 szklanki
cukru- 1 całe jajko+1
żółtko- 2 łyżeczki
śmietanyMasa serowa- 1 kg.
twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President )- 3
jajka- 1/3 szklanki
cukru- 1
budyń waniliowy- 1 puszka
brzoskwińKruszonka- 2
białka- 0,5 szklanki
cukru pudru- 150 gram wiórek
kokosowychDodatkowo-
masło i
bułka tarta do wysmarowania blaszki-
polewa czekoladowa -
czekolada ( opcjonalnie )WykonanieSkładniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułka tartą. Na masę
serową mieszam
ser z
żółtkami,
cukrem i
budyniem, dodaję pokrojone w kostkę
brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z
białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce.Na kruszonkę ubijam dwa
białka, mieszam je z
cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę
serową.Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę.Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia.Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną
czekoladą.Smacznego :)

