Wykonanie
Błyskawiczne, bardzo smaczne i syte danie. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. Pierożki tortellini można przygotowywać na różne sposoby. U mnie dziś na obiad tortellini
serowe na ciepło okraszone pysznymi dodatkami :)Składniki ( dla 4-5 osób )- tortellini z
serem 50 dkg. ( dwa opakowania po 25 dkg.)-
boczek wędzony 10 dkg.-
szynka wędzona lub konserwowa 15 dkg ( ja
daję pół na pół )-
papryka czerwona 1 sztuka-
pomidor 1 sztuka-
zielona cebulka- łyżka
oleju-
sól-
bazylia,
majeranekWykonanieTortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju.Wszystkie składniki (
boczek,
szynkę,
paprykę,
pomidora bez skórki) kroję w kosteczkę. Na dużej najlepiej głębokiej patelni podsmażam najpierw
boczek, jak wytopi się tłuszczyk dodaje
szynkę, po chwili
paprykę, jak troszkę zmięknie to dodaję
pomidory. Doprawiam
majerankiem i
bazylią. Kiedy pierożki są już prawie miękkie,przekładam je łyżką cedzakową na patelnie z
boczkiem i warzywami. Staram się dokładnie je odcedzić z
wody. Mieszam wszystko bardzo delikatnie drewniana łyżką, kiedy składniki sie połączą nakładam na talerze i posypuję pokrojoną
zieloną cebulką.Smacznego :)