Wykonanie

Często kupuję
mięso z udźca
indyka, jest ono bardzo soczyste, delikatne i smaczne.
Mięso przeważnie
mielę i podaję w różnej formie. Dziś na obiad były pulpeciki w kremowym
sosie pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z
ziemniakami,
ryżem,
makaronem, bądź
kaszami.Składniki-
mięso mielone z udźca
indyka 60 dkg.-
jajko- mała czerstwa bułeczka-
czosnek 2 ząbki- domowa
wegeta,
majeranek,
papryka mielonaNa sos-
pieczarki 40 dkg-
serek topiony pieczarkowy 100g ( duży)-
sos sojowy- łyżka
mąki-
olejDodatkowo-
wywar mięsny domowy ( lub
kostka rosołowa )WykonanieDo
mięsa dodaję
jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy.Mieszam najpierw łyżką
potem bardzo dokładnie ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2-3 litry
wywaru ( lub
wodę z dodatkiem
kostki rosołowej) i powolutku na gotująca
wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut.Kiedy pulpety się gotują przygotowuję sos.
Pieczarki czyszczę, kroję w grubsze plasterki. W rondelku rozgrzewam odrobinę
oleju i podsmażam
pieczarki. Do małego garnuszka nalewam trochę wrzącego
wywaru z pulpetów, dodaję do niego pokrojony
serek topiony i miksuję, kiedy przestygnie dodaję łyżkę
mąki i znów miksuję. Całość dodaję do podsmażonych
pieczarek,mieszam i gotuję jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu. Doprawiam kilkoma kroplami
sosu sojowego. Ugotowane pulpety przekładam do sosu, delikatnie mieszam i danie gotowe.Smacznego :)