Wykonanie

Wspaniała przystawka, pełna doznań
smakowych w charakterze aromatycznego kremu z dyni.Zapraszam.Składniki:1 kg obranej i oczyszczonej dyni2
ziemniaki2
szalotki1 ząbek
czosnku1 l
wywaru jarzynowego3 ziarna
kardamonu3
goździki2 szczypty
kurkumy1 szczypta
pieprzu cayenne1 szczypta
pieprzu2 szczypty
soli morskiej (opcjonalnie)2 łyżki
miodu2 szczypty
curry1/2
limonki3 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczeniaWykonanie:Na rozgrzaną
oliwę oraz
miód wrzucić posiekaną
szalotkę,
czosnek. Zeszklić, dodać rozgniecione ziarna
kardamonu,
goździki, pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz
dynię, dodać resztę przypraw, chwilę podsmażać. Podlać podgrzanym
wywarem jarzynowym wraz z
marchewką tak aby całość przykryć płynem (skład
wywaru to :
marchew,
seler korzenny,
seler naciowy,
cebula,
czosnek,
liscie laurowe,
ziele angielskie,
sól i
pieprz). Gotować wszystko do miękkości około 20 minut. Pozbyć się skorupek
kardamonu,
goździków, a następnie zmiksować wszystko na aksamitny krem, doprawić
sokiem z limonki (około1 łyżki). Na talerzu ozdobić uprażonymi
pestkami z dyni oraz skropić delikatnie
oliwą z pierwszego tłoczenia oraz
miodem.

Smacznego.