Wykonanie

Oeuf cocotte à la piperade -
Jajko zapiekane w piperadePiperade jest tradycyjnym baskijskim dodatkiem gastronomicznym skladajacym się głownie z
papryki,
pieprzu z Espelette,
cebuli i
pomidorów. Nazwa pochodzi ze słowa pipper, co w
języku oksytańskim oznacza
ostrą papryczkę. Kolor dania powinien odzwierciedlać barwy flagi baskijskiej, ikurriña .Bardzo dobrze komponuje się to danie z Chorizo. Moja propozycja jest z
jajkiem zapiekanym.ZapraszamProporcje dla 2 osób:Składniki:1
papryka zielona1
papryka czerwona1
ostra papryczka2
młode cebule2 ząbki
czosnku2 dojrzale
pomidory1 garść świeżego
tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego)2 szczypty
pieprzu2 szczypty
soli morskiej1 łyżeczka
słodkiej papryki3 łyżki
sosu pomidorowego1/2 łyżeczki
cukru trzcinowegojajka wysokiej jakości (ilość wedle apetytu)3 łyżki
oliwyWykonanie:Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać pokrojoną
paprykę w paski,
cebulę, posiekany
czosnek, bądź tylko rozgnieciony,
pomidory wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,
przyprawy,
sos pomidorowy 3 łyżki, chwile całość dusić, aż zmiękną i połączą się smaki. Przełożyć do talerzy żaroodpornych, wbić do jednej miseczki po jednym
jajku. Przyozdobić każde danie
papryką słodką, lekko oprószyć
solą morską i
pieprzem. Wstawić do pieca (w większym naczyniu wypełnionym do połowy gorącą
wodą) nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut do ścięcia się
białka.
Żółtko powinno zachować swoja miękkość.

On dagizula !