ßßß Cookit - przepis na Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym

Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym

nazwa

Wykonanie

Cukinia w panierce z purée ziemniaczano - cukiniowym
Moja kolejna alternatywa na danie wegetariańskie z cukinią w roli głównej.
Zapraszam.
Składniki na kotlety z cukinii:
1 młoda cukinia
1 jajko
100 g bułki tartej
sól morska
pieprz
kurkuma
cynamon
oliwa
Składniki na purée ziemniaczano - cukiniowe:
3 ziemniaki
1/2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 młoda cukinia
1 łyżeczka soli morskiej
1 szczypta pieprzu
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
Wykonanie:
Zaczynamy od gotowania umytych uprzednio, obranych (cukinia może pozostać ze skórką, jeżeli jest ona młoda) i pokrojonych jarzyn w osolonej wodzie razem z przyprawami na purée. Czas gotowania około 20 minut. Po odcedzeniu miksujemy je razem z łyżką masła na aksamitny krem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy plastry cukinii oprószone przyprawami, obtoczone w jajku i bułce tartej. Rumienimy z obydwu stron. Podajemy z ziemniaczanym purée i dowolnym sosem. Bardzo dobrze pasuje do tego majonez domowy, który prezentowałam wcześniej na swoim blogu .
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/10/cukinia-w-panierce-z-puree-ziemniaczano.html