ßßß Cookit - przepis na Tropikalny sernik (z mango)

Tropikalny sernik (z mango)

nazwa

Wykonanie

Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z mango. Naprawdę prosty do zrobienia, bardzo smaczny - smaki idealnie wyważone (mango nie dominuje), pozytywnie nastrajający i niezwykle kuszący. Przyznam, że z ledwością udało mi się pstryknąć parę zdjęć :)
Składniki:
Spód:
350 g ciastek kakaowych
90 g miękkiego masła
Masa serowa:
750 g gładkiego, mielonego twarogu
2 szklanki kwaśniej śmietany (dałam 12%)
5 roztrzepanych jajek
2,5 szklanki przecieru z mango (gotowy z puszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe owoce mango)
1,5 szklanki cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru z mango to zmniejszamy ilość cukru o połowę)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy (ew. cytryny, limonki)
Tropikalna galaretka:
2 puszki po 425 g (230 g bez zalewy) owoców tropikalnych w puszce (można zamienić na mango)
3 łyżeczki agar
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C.
2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników.
3. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek.
4. Wymieszać wszystkie składniki na masę serową. Przelać masę do przygotowanej formy. Formę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości kwadratowej formy.
Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 2 godziny (u mnie 1 h 50 min). Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu.
5. Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h.
6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
7. Na drugi dzień przygotować galaretkę - owoce z puszki zmiksować na puree, przelać do rondelka, zagotować i dodać agar. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby troszkę przestygło. Następnie wylać galaretkę na sernik, wyrównać szpatułką. Wstawić na 15 min. do lodówki.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/04/tropikalny-sernik-z-mango.html