Wykonanie
Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik z
mango. Naprawdę prosty do zrobienia, bardzo smaczny - smaki idealnie wyważone (
mango nie dominuje), pozytywnie nastrajający i niezwykle kuszący. Przyznam, że z ledwością udało mi się pstryknąć parę zdjęć :)

Składniki:

Spód:350 g
ciastek kakaowych90 g miękkiego
masłaMasa serowa:750 g gładkiego, mielonego
twarogu2 szklanki kwaśniej
śmietany (dałam 12%)5 roztrzepanych
jajek2,5 szklanki przecieru z
mango (gotowy z puszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe
owoce mango)1,5 szklanki
cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru z
mango to zmniejszamy ilość
cukru o połowę)4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiskórka otarta z 1
pomarańczy (ew.
cytryny,
limonki)Tropikalna
galaretka:2 puszki po 425 g (230 g bez zalewy)
owoców tropikalnych w puszce (można zamienić na
mango)3 łyżeczki agarPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C.2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka, dodać pokrojone na kawałki
masło, miksować do połączenia składników.3. Przygotować blachę o wymiarach 24x24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z
ciastek.4. Wymieszać wszystkie składniki na masę
serową. Przelać masę do przygotowanej formy. Formę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości kwadratowej formy.Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 2 godziny (u mnie 1 h 50 min). Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu.5. Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h.6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).7. Na drugi dzień przygotować
galaretkę -
owoce z puszki zmiksować na puree, przelać do rondelka, zagotować i dodać agar. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby troszkę przestygło. Następnie wylać
galaretkę na sernik, wyrównać szpatułką. Wstawić na 15 min. do lodówki.
