Wykonanie
W tym roku Tłusty Czwartek i Walentynki dzieli różnica jedynie dwóch dni. Może by tak połączyć obie te okazje? :) Zapraszam na pyszne pączki z
owocowym lukrem.

Składniki (na ok. 20 szt.):50 g świeżych
drożdży (pół kostki) lub 2
torebki drożdży instant (każda po 7 g)500 g
mąki5
żółtek75 g
cukru300 ml
mleka2 łyżki
masła (30 g)pół kieliszka
spirytusu (ew.
octu)ulubiona
marmolada lub
dżem (u mnie
dżem z czerwonych
owoców)
olej do smażenia (ok. 1,3 l)UWAGA: wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.1 szklanka
cukru pudru1 szklanka liofilizowanych
owoców (
malina,
truskawka,
jeżyna,
czarna porzeczka)kilka łyżek
soku z cytryny lub gorącej
wodyPrzygotowanie:1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone
drożdże z niedużą ilością ciepłego
mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką
cukru i 1 łyżką
mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozczyn powinien wyjść dobrze spieniony (Jeśli używamy
drożdży instant nie robimy rozczynu, tylko mieszamy
drożdże z przesianą
mąką).2. Oddzielić
żółtka od
białek.
Masło roztopić. Do
żółtek dodać
cukier i utrzeć do białości. Następnie dodać
mąkę, rozczyn z
drożdży, resztę
mleka i wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. (Można sobie ułatwić pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Ważne, aby nie dodawać
mąki podczas wyrabiania ciasta, bo wtedy pączki mogą wyjść twarde). Następnie dodać roztopione
masło i
spirytus, chwilę wyrabiać. Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę więcej
mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.3. Natłuszczonymi palcami odrywać kawałek ciasta, rozklepać na dłoni, nałożyć łyżeczkę
marmolady i skleić tworząc kuleczkę. Można pominąć nadziewanie pączków przed smażeniem, a zrobić to po upieczeniu - za pomocą szprycy z końcówką do nadziewania. Uformowane pączki układać na macie silikonowej lub stolnicy posypanej
mąką.


4. Do dużego rondla wlać
olej, podgrzać go do temp. ok. 170 -175° C. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałka ciasta od razu wypłynie ono na powierzchnię. Przenieść kilka pączków, delikatnie układając je "brzuszkiem do góry" na powierzchni tłuszczu. Smażyć ok. 2,5 min. z każdej strony, a następnie wyłożyć za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik. Na koniec polukrować jeszcze ciepłe pączki lub posypać
cukrem pudrem po ostudzeniu.Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl5.
Lukier owocowy:
owoce zmiksować na puder za pomocą blendera lub malaksera, następnie przesiać. Wymieszać z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny/
wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/
wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać
cukru pudru.
