ßßß
Składniki:Na ciasto:
2 szklanki * mąki2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego)1 szklanka oleju4 jajkapół łyżeczki soli1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu500 g marchewki* odmierzamy szklaną o pojemności 250 mlNa masę:250 g serka mascarpone125 g serka Philadelphia Light1 łyżeczka ekstraktu z wanilii60 g cukru pudru (5-6 łyżek)Do dekoracji:100 g zielonych wiórków kokosowych (przepis tutaj)kilka czekoladowych jajeczekzajączek lub baranek z czekoladyPrzygotowanie:Ciasto:1. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce.2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C.3. Do misy miksera wsypać cukier, wbić 4 jajka i dodać olej. Zmiksować.
4. Do drugiej miski przesiać mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać sól.5. Składniki suche dodać do mokrych, wszystko razem zmiksować.6. Na koniec dodać startą marchewkę, ponownie zmiksować.7. Ciasto przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 24 , 5 x 28 cm.8. Piec ok. 50 min. (do suchego patyczka).9. Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekroić na 2 blaty.Masa:10. W misie miksera utrzeć serek mascarpone i Philadelphia. Ciągle miksując dodać ekstrakt z wanilii i stopniowo dosypywać cukier puder.11. Masę podzielić na 2 części: większą i mniejszą. Większą porcją przekładamy ciasto marchewkowe. Mniejszą smarujemy wierzch i boki.Dekoracja:12. Całe ciasto posypujemy zielonymi wiórkami kokosowymi.13. Na wierzchu układamy czekoladowe jajeczka, na środku umieszczamy czekoladowego zajączka lub baranka.14. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje drugiego dnia.