Wykonanie
Propozycja na ostatnią chwilę - ekspresowy mazurek dla zabieganych. Przepis jest naprawdę prosty - nic nie można tu zepsuć :) Smak dostosowujemy pod siebie - jeśli dodamy
kawę otrzymamy mazurek
kawowy, jeśli
czekoladę lub
kakao -
czekoladowy. Polecam serdecznie - jest słodki i bardzo smaczny, dlatego obowiązkowo gości na moim wielkanocnym
stole :)

Składniki:Kruchy spód(na 2 okrągłe formy o śr. 28 cm, lub 3 formy o śr. 20 cm):300 g
mąki (najlepiej krupczatki)200 g
masła100 g
cukru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)2 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietanyNadzienie(na 1 kruchy spód o śr. 28 cm, lub 2 mniejsze o śr. 20 cm):200 g
mleka w proszku300 g
cukru pudru200 g
masła100 ml wrzątku1 małe opakowanie
cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii)2 łyżki tradycyjnego
kakao (lub2 łyżki
kawy rozpuszczalnej, albo 100 g
czekolady deserowej)
bakalie do przybraniaPrzygotowanie:Ciasto kruche:Ręcznie : Posiekać
masło z
mąką i
cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać
żółtko i jogurt/
śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg). Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy, nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15 min.Nadzienie:
Masło rozpuścić i odstawić.
Mleko w proszku,
cukier puder i
cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, wlać 100 ml wrzącej
wody i miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Wlać stopione
masło i dodać 2 łyżki kakao/
kawy rozpuszczalnej (lub roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladę), wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć masę na wypieczony, kruchy spód mazurka i ozdobić
bakaliami. Podawać po całkowitym stężeniu nadzienia.Źródło/ Inspiracja: M. Łebkowski "Przysmaki polskiego stołu"