ßßß
Składniki:Kruchy spód(na 2 okrągłe formy o śr. 28 cm, lub 3 formy o śr. 20 cm):300 g mąki (najlepiej krupczatki)200 g masła100 g cukru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietanyNadzienie(na 1 kruchy spód o śr. 28 cm, lub 2 mniejsze o śr. 20 cm):200 g mleka w proszku300 g cukru pudru200 g masła100 ml wrzątku1 małe opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)2 łyżki tradycyjnego kakao (lub2 łyżki kawy rozpuszczalnej, albo 100 g czekolady deserowej)bakalie do przybraniaPrzygotowanie:Ciasto kruche:Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30-60 min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (180 ° C termoobieg). Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy, nakłuć ciasto widelcem i piec przez 15 min.Nadzienie:Masło rozpuścić i odstawić. Mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, wlać 100 ml wrzącej wody i miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Wlać stopione masło i dodać 2 łyżki kakao/ kawy rozpuszczalnej (lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę), wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć masę na wypieczony, kruchy spód mazurka i ozdobić bakaliami. Podawać po całkowitym stężeniu nadzienia.Źródło/ Inspiracja: M. Łebkowski "Przysmaki polskiego stołu"