ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec Agi

Przekładaniec Agi

nazwa

Wykonanie

Kolejny baaaardzo smaczny przekładaniec na moim blogu :) Delikatny kakaowy biszkopt pokryty 3-ma różnymi masami, które tworzą spójną kompozycję smakową. Mimo warstwy kajmakowej ciasto nie jest zbyt słodkie - jego słodycz przełamuje ostatnia warstwa z galaretką pomarańczową, zwieńczona dekoracją z gorzkiego kakao. Muszę też przyznać, że tego przekładańca robi się szybciej niż Shreka, także zachęcam do spróbowania :)
Składniki (na blachę 23x39 cm):
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki * cukru
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru (pominąć, jeśli budyń zawiera cukier)
0,5 l mleka
1 kostka masła (200 g)
Masa kajmakowa:
5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu)
ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku)
Masa śmietanowa:
350 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka pomarańczowa
1 szklanka wody
Do dekoracji:
3-4 łyżeczki kaka o
* odmierzamy szklanką o poj. 250 ml
Przygotowanie:
Biszkopt:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem.
Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać przesiane i wymieszane składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników.
Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać zawartość dwóch torebek budyniu z 3-ma łyżkami cukru. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek z cukrem, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć.
Rozprowadzić równomiernie na wystudzonym biszkopcie.
Masa kajmakowa:
Na warstwie budyniu wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie kajmak. Przykryć warstwą herbatników.
Masa śmietanowa:
Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby herbatniki całkowicie zmiękły. Przed podaniem posypać kakao.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/03/przekadaniec-agi.html