Wykonanie
Kolejny baaaardzo smaczny przekładaniec na moim blogu :) Delikatny
kakaowy biszkopt pokryty 3-ma różnymi masami, które tworzą spójną kompozycję
smakową. Mimo warstwy kajmakowej ciasto nie jest zbyt słodkie - jego
słodycz przełamuje ostatnia warstwa z
galaretką pomarańczową, zwieńczona dekoracją z gorzkiego
kakao. Muszę też przyznać, że tego przekładańca robi się szybciej niż
Shreka, także zachęcam do spróbowania :)

Składniki (na blachę 23x39 cm):
Biszkopt:4
jajkapół szklanki *
cukru3 czubate łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoMasa budyniowa:2 budynie
śmietankowe3 łyżki
cukru (pominąć, jeśli
budyń zawiera
cukier)0,5 l
mleka1 kostka
masła (200 g)Masa kajmakowa:5 paczek
herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu)ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku)Masa śmietanowa:350 g
śmietanki kremówki 30% lub 36%1
galaretka pomarańczowa1 szklanka
wodyDo dekoracji:3-4 łyżeczki
kaka o* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlPrzygotowanie:
Biszkopt:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem.Do misy miksera wbić
jajka, dodać
cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać przesiane i wymieszane składniki suche (obie
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników.Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa:Ugotować
budyń - 1,5 szklanki
mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać zawartość dwóch torebek budyniu z 3-ma łyżkami
cukru. Gdy
mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek z
cukrem, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć. Dodać do
masła wystudzony
budyń, całość dokładnie utrzeć.Rozprowadzić równomiernie na wystudzonym
biszkopcie.Masa kajmakowa:Na warstwie budyniu wyłożyć warstwę
herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie kajmak. Przykryć warstwą
herbatników.Masa śmietanowa:Rozpuścić
galaretkę w szklance gorącej
wody. Odstawić do wystygnięcia.Zimną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą
galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach.Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby
herbatniki całkowicie zmiękły. Przed podaniem posypać
kakao.
