ßßß
Składniki (na blachę 23x39 cm):Biszkopt:4 jajkapół szklanki * cukru3 czubate łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoMasa budyniowa:2 budynie śmietankowe3 łyżki cukru (pominąć, jeśli budyń zawiera cukier)0,5 l mleka1 kostka masła (200 g)Masa kajmakowa:5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu)ok. 500-600 g masy krówkowej (kajmaku)Masa śmietanowa:350 g śmietanki kremówki 30% lub 36%1 galaretka pomarańczowa1 szklanka wodyDo dekoracji:3-4 łyżeczki kaka o* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlPrzygotowanie:Biszkopt:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem.Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). Następnie dodać przesiane i wymieszane składniki suche (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników.Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa:Ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać zawartość dwóch torebek budyniu z 3-ma łyżkami cukru. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek z cukrem, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć.Rozprowadzić równomiernie na wystudzonym biszkopcie.Masa kajmakowa:Na warstwie budyniu wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie kajmak. Przykryć warstwą herbatników.Masa śmietanowa:Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach.Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby herbatniki całkowicie zmiękły. Przed podaniem posypać kakao.