ßßß
Składniki:1 kg jabłek2 łyżeczki cynamonu2,5 szklanki * mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaogarść dowolnych orzechówgarść suszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina)1 i 1/4 szklanki cukru3 jajka1 szklanka olejupół szklanki mleka1 łyżka soku z cytryny* szklanka o poj. 250 mlPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C . Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem.
2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, wymieszać.3. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości.4. Do drugiego naczynia przesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao.5. Do zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki.6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać.7. Ciasto (wyjdzie gęste) przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek.8. Całość przełożyć na przygotowaną blachę, piec ok. 45-50 min.U mnie wystarczyło 45 min.9. Ciasto (po ostudzeniu) posypać cukrem pudrem.