Wykonanie
Chodziły za mną ostatnio
orzechy, ale ot tak sobie przegryźć ich nie
mogę, ze względu na zęby uzbrojone w aparat, dlatego zbawieniem okazała się
tarta z mielonymi
orzechami :) Wykonanie bardzo proste, a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny. Polecam oczywiście wszystkim :)

Składniki:Ciasto kruche:(składniki na dużą formę 26-29 cm, lub na dwie mniejsze po 20 cm)300 g
mąki200 g
masła100 g
cukru1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)2 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietanyNadzienie:200 g zmielonych
orzechów (dałam 100 g włoskich i 100 g
nerkowca)2
jajka +
białko, które zostało z ciasta100 g
cukru50 g
masła, stopionego i ostudzonego120 g
syropu klonowego lub
sztucznego miodu (może też być
syrop kukurydziany lub Golden
Syrup)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub
cukier waniliowy40 g
dżemu z czarnej porzeczki (może być inny kwaskowaty, niskosłodzony)Przygotowanie:Ciasto kruche:Ręcznie : Posiekać
masło z
mąką i
cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać
żółtko i jogurt/
śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.

Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30-60 min.Nadzienie:
Jajka ubić z
cukrem do białości (miksować kilka minut). Następnie dodać stopione i ostudzone
masło,
syrop klonowy (lub zamiennik), ekstrakt z
wanilii i zmielone
orzechy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy. Ciasto posmarować
dżemem, a następnie wlać na nie nadzienie. Wstawić tartę do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160 ° C. Piec 40-50 min. (u mnie 50 min. ze względu na większą formę - 26 cm). Pozostawić w formie do ostygnięcia. Można posypać
cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: M. Łebkowski "Przysmaki polskiego stołu" (kruche ciasto s. 196); E. Mórawska "White
Plate słodkie" (nadzienie s. 95)
