ßßß
Składniki:2 szklanki mąkipół szklanki brązowego cukru1 łyżka cynamonu1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)1 duże jajko3/4 szklanki mleka1/4 szklanki oleju słonecznikowego250 ml konfitury lub dżemu morelowego lub innegododałam jeszcze pół łyżeczki imbiru mielonegoPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinnien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).Źródło/ Inspiracja: slodkiefantazje.pl