Wykonanie
Za oknem szaro, buro i ponuro, a ja już chcę prawdziwą zimę :) W oczekiwaniu na śnieg postanowiłam zrobić muffinki - bałwanki. Zarówno muffinki, jak i dekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z
cukru pudru i
cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na
wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki i gotowe. Prawda, że ładnie wyglądają? :)

Składniki:2 szklanki
mąkipół szklanki
brązowego cukru1 łyżka
cynamonu1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1
laski wanilii)1 duże
jajko3/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju słonecznikowego250 ml
konfitury lub
dżemu morelowego lub innegododałam jeszcze pół łyżeczki
imbiru mielonegoPrzygotowanie:W jednej misce wymieszać suche składniki (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól,
przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać
jajko,
mleko,
olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od
konfitury, ale nie powinnien być obklejony
ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).Źródło/ Inspiracja: slodkiefantazje.pl
