Wykonanie
Myślałam co zrobić na kolację dla mojego dość wybrednego "dziecia" i wpadłam na pomysł przygotowania tostów francuskich z
pomidorem. Sezon na
pomidory w pełni, więc całą rodziną jemy je garściami...trzeba korzystać zanim znowu będzie można kupić tylko te o smaku waty i niedojrzałego
arbuza :)Podobne tosty zawsze robiła moja Mama, zresztą nadal robi. Myślę, że to jej ulubione danie na kolację :)
Potrzebujemy:
bagietkę,
bułkę,
chleb tostowy lub
zwykły chleb2
jajka4 łyżki
mlekasól,
pieprz1 ząbek
czosnku (można dodać również
zioła, moje dziecko niestety nie przepada za nimi)
masło do smażenia
Bułkę kroimy w plastry (w poprzek). W głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem
jajka, dodajemy
mleko,
sól,
pieprz i przeciśnięty przez praskę
czosnek.Na patelni rozgrzewamy
masło. Każdy kawałek bułeczki maczamy w roztrzepanym
jajku z obydwóch stron, lekko dociskając. Smażymy do zarumienienia z każdej strony.U mnie podane z
pomidorem, ale wersję bardziej fast food - z
ketchupem :)O, a tak wygląda uśmiech z pełną buzią :