ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kiedyś na blogu już było ciasto marchewkowe, jednak tym razem w wersji zmienionej i z filmikiem instruktażowym. Jeśli chodzi o filmik, dopiero się rozkręcam, więc spójrzcie na niego ulgowo. Następny będzie z lepszym światłem i lepszym dźwiękiem (ten nagrywałam w nocy, mam dziecko chore i musiałam poczekać aż pójdzie spać).
Ciasto jest pyszne, wilgotne i trochę dietetyczne ;)
Dodatkowo garść śliwek suszonych.
Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy kroplę aromatu rumowego i 1/2 szklanki oleju.
Jeszcze chwilę miksujemy.
Dodajemy wcześniej startą marchew (obraną i startą), dokładnie mieszamy.
Drobno kroimy śliwki suszone, dodajemy do ciasta, mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, przyprawę korzenną (można zastąpić cynamonem), sodę oczyszczoną i zmielone orzechy włoskie.
Formę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno formy), a brzego smarujemy masłem.
Wlewamy nasze ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Do ciasta najlepiej zrobić polewę cytrynową:
Polewa cytrynowa:
1 roztrzepane jajko
łyżka masła
dwie łyżki cukru
sok z jednej cytryny
skórka starta z jednej cytryny
Składniki łączymy ze sobą w miseczce lub rondelku, całość podgrzewamy na parze ciągle mieszając. Gdy masło się rozpuści masa powoli zacznie gęstnieć. Po zgęstnieniu zdjąć z pary i wysmarować nią ciasto. Pamiętajcie jednak, aby warstwa nie była zbyt gruba - polewa jest naprawdę mocno cytrynowa:)
Smacznego!:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/02/ciasto-marchewkowe-z-filmem.html