ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was danie tradycyjne - fasolkę po bretońsku z przepisu mojej Mamy, czyli najlepszą jaką do tej pory jadłam :-) Zawsze myślałam, że ugotowanie dobrej fasolki po bretońsku jest dużym wyzwaniem, ale okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne! Wszystkim fanom fasolki jak najbardziej polecam ten przepis. Olka fasolka:)
Przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku:
0,5 kg fasoli jaś lub nieco mniejszej (pamiętajcie, że napęcznieje)
400 g wędzonego boczku
4 - 5 parówek (wedle uznania)
koncentrat pomidorowy (spory słoiczek)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą w dużym garnku. Ja swoją moczyłam całą noc. Następnego dnia gotujemy ją, wodę doprawiamy solą i pieprzem (na początku tylko trochę). Gdy fasola robi się nieco miękka - dodajemy boczek (nie musi być pokrojony, najważniejsze żeby puścił smak) i pokrojone w plasterki parówki. Całość gotujemy aż fasolka będzie miękka. Na koniec na patelni rozpuszczamy masło (może być margaryna), dodajemy mąkę cały czas mieszając i zalewamy dwiema łyżkami wody z naszej fasoli. Do tego wlewamy koncentrat (lepiej na początek nie dodawać całego, tylko najwyżej na koniec trochę dolać jeśli będzie za mało). Całość szybko mieszając przelewamy do garnka z fasolką. Sos zgęstnieje, jeśli jest zbyt rzadki - czynność powtarzamy dodając więcej mąki do zasmażki. Doprawiamy fasolkę solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/olka-fasolka.html