Wykonanie
Jest to zdecydowanie najlepsze spaghetti - aromatyczne, mocno
pomidorowe i naprawdę dobrze przyprawione. Świeża
bazylia,
wiejska szynka,
oregano...wszystko się cudownie komponuje. Aż burczy mi w brzuchu na samą myśl o nim, szkoda, że już zostało zjedzone.PS. Wy też tak zmarzliście dzisiaj?
Potrzebujemy (dla 5 osób):0,5 kg
mięsa mielonego1
cebulę3 duże plastry
szynki3 puszki krojonych
pomidorów1
przecier pomidorowy (u mnie od Babci:)1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 ząbek
czosnkuprzyprawy -
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
chilli,
pieprz cytrynowyCebulę drobno kroimy,
czosnek miażdżymy i przysmażamy na patelni. Dodajemy
szynkę pokrojoną w kosteczkę, lekko ją podsmażamy i dokładamy
mięso mielone. Całość doprawiamy wszystkimi
przyprawami (
solą najlepiej gdy
mięso już nie jest surowe).
Mięso stanie się mocno aromatyczne. Dodajemy
pomidory (krojone, koncentrat i przecier) i dusimy przez około 40 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec jeszcze raz doprawiamy. Podajemy z
makaronem, najlepiej posypane
serem żółtym. Smacznego!