ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wczoraj powiedziałam M. żeby kupił jakieś składniki na obiad to ja z nich coś zrobię. Miało być coś na szybko bo Młody jest chory i strasznie upierdliwy (tzn. nic mu już nie jest, ale upierdliwość została) i niewiele da się zrobić. M. kupił puszkę kukurydzy, puszkę groszku i puszkę fasolki (i jeszcze inne puszki - tuńczyk itp). Przypomniało mi się, że kiedyś, gdzieś w internecie widziałam kotlety z fasolki i postanowiłam zrobić moją wersję tego dania. Wyszło naprawdę pysznie, M. był zachwycony, kto by pomyślał, że z jednej puszki groszku i jednej puszki fasolki wyjdzie takie smaczne danie!
Na zdjęciu kotlet przekrojony na pół:
Potrzebujemy:
1 puszkę groszku
1 puszkę fasoli czerwonej
1/2 cebuli
garść natki pietruszki
1 jajko
bułkę tartą do zagęszczenia i obtoczenia kotletów
ewentualnie sól i pieprz
tłuszcz do przysmażenia
Fasolkę odsączamy i ugniatamy ją dłońmi tak, jakbyśmy zagniatali ciasto. Nie musi być to gładka masa, ale żeby była dość jednolita. Cebulkę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni.
Dodajemy garść posiekanej natki pietruszki, odsączony groszek, przysmażoną cebulkę i jajko (pamiętajcie, że jajko w zetknięciu z gorącą cebulą się zetnie, więc trzeba tego unikać). Ja swoje kotlety tylko trochę popieprzyłam. Całość mieszamy widelcem przyciskając go aby zmiażdżyć część groszku. Dosypujemy bułkę tartą (około 2 płaskich łyżek) żeby masę zagęścić.
Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety przysmażamy na patelni.
Gotowe! Smacznego:)
PS. Przypominam, że trwa "konkurs" i na Wasze zgłoszenia czekam do dzisiaj do godziny 12tej!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/06/pyszne-kotlety-z-fasolki-i-groszku.html