ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

To niewątpliwie jedno z moich ulubionych ciast, zarówno jeśli chodzi o smak jak i przygotowanie. Posiadanie miksera z misą, który właściwie sam wszystko miksuje, sprawia, że ciasto nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Uwielbiam je w wersji z truskawkami, jabłkami, śliwkami i rabarbarem. Tym razem postawiłam na truskawki i biszkopt w takim wydaniu znika w zaskakującym tempie. Ciasto jest mięciutkie, pulchniutkie i słodkie - z nutą kwaśnego do przełamania tej słodyczy. Mój Mąż je uwielbia, połowę zjadamy jeszcze na ciepło;)
PS. Nie liczcie kalorii. Nie warto:)
Potrzebujemy:
1/2 kg truskawek
6 jajek
1 szklankę mąki
1 szklankę cukru
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką pianę. Następnie powoli dodajemy cukier i dalej miksujemy aż całkowicie się rozpuści.
Dodajemy żółtka i przez chwilę miksujemy.
Mąkę przesiewamy przez sitko bezpośrednio do naszej masy na ciasto. Mieszamy łyżką od spodu do góry (tak, aby jak najwięcej powietrza dostało się do środka). Przelewamy do wysmarowanej formy (lub wyłożonej papierem). Nie wstrząsamy, nie stukamy formą.
Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na pół (większe na 4 części). Układamy na wierzchu ciasta.
Truskawki opadną, nie przejmujemy się tym. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 minut (do suchego patyczka).
Ciasto będzie ładniej wyglądało jeśli posypiemy je cukrem pudrem, u mnie niestety go zabrakło:)
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/04/smaki-dziecinstwa-biszkopt-z.html