Wykonanie
Wiadomo, że jak czerwiec to
truskawki. U mnie tym razem na
biszkopcie, który robi się chwilę, więc zawsze jest dobrym pomysłem na szybkie ciasto :)
Składniki:4
jajka150g
mąki orkiszowej (jasnej)120g
cukruopakowanie
galaretki o dowolnym smakuspora garść
truskawekOddzielamy
białka od
żółtek.
Żółtka ucieramy z
cukrem, a z
białek ubijamy sztywną pianę.Do
żółtek z
cukrem dodajemy
mąkę, mieszamy, a następnie delikatnie dodajemy pianę i znowu mieszamy.Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20-25 minut - do zrumienienia.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy.Na wystudzonym
biszkopcie układamy
truskawki (odszypułkowane) pokrojone na połówki (lub na plastry, jeśli są naprawdę duże). Zalewamy delikatnie
galaretką w temperaturze pokojowej.Wstawiamy do lodówki do stężenia
galaretki.Przechowujemy w lodówce.Smacznego!