ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj jest piątek, a ponieważ z mężem staramy się nie jeść mięsa w piątki - musiałam bardzo kombinować. Lodówka prawie pusta. Jeden plasterek sera, jeden pomidor, reszta sosu pomidorowo-paprykowego z wczorajszego obiadu i drożdże. No i oczywiście całe mnóstwo mięsa, ale nie chciałam go wykorzystywać. Wystarczyło żeby zrobić coś pysznego:) Owszem, pewnie lepiej by smakowały z jakimś mięskiem, ale ja i tak się nimi zajadam.
Ciasto:
2 szklanki mąki
15dag drożdży świeżych
1/2 szklanki wody
mniej niż 1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto. Należy pamiętać, aby mleko nie było za gorące, musi mieć temperaturę około 40 stopni C. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, tak aby wyrosło.
Składniki na wierzch
Pomidor
2 cebule
ser żółty
ketchup lub sos pomidorowy
Oczywiście składniki można zmieniać, kombinować. Ja dałam dużo cebuli i to był świetny wybór. Ketchupu dodałam do mojego sosu pomidorowo - paprykowego, doprawiłam go dużą ilością oregano i bazylii.
Z ciasta zrobiłam krążki o grubości około 4 mm, wysmarowałam moim sosem, na to położyłam dużo zeszklonej wcześniej cebuli, pomidora i ser żółty.
Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Danie niezwykle szybkie, proste i pyszne. Dwie małe dla mnie (odchudzanie po ciąży) i dwie duże dla męża:) Polecam:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2011/12/mini-pizze-cebulowo-pomidorowe.html