Wykonanie
Dzisiaj jest piątek, a ponieważ z mężem staramy się nie jeść
mięsa w piątki - musiałam bardzo kombinować. Lodówka prawie pusta. Jeden plasterek
sera, jeden
pomidor, reszta
sosu pomidorowo-
paprykowego z wczorajszego obiadu i
drożdże. No i oczywiście całe mnóstwo
mięsa, ale nie chciałam go wykorzystywać. Wystarczyło żeby zrobić coś pysznego:) Owszem, pewnie lepiej by smakowały z jakimś mięskiem, ale ja i tak się nimi zajadam.

Ciasto:2 szklanki
mąki15dag
drożdży świeżych1/2 szklanki
wodymniej niż 1/2 szklanki ciepłego
mlekaszczypta
soliŁączymy ze sobą wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto. Należy pamiętać, aby
mleko nie było za gorące, musi
mieć temperaturę około 40 stopni C. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, tak aby wyrosło.Składniki na wierzch
Pomidor2
cebuleser żółtyketchup lub
sos pomidorowyOczywiście składniki można zmieniać, kombinować. Ja dałam dużo
cebuli i to był świetny wybór.
Ketchupu dodałam do mojego
sosu pomidorowo -
paprykowego, doprawiłam go dużą ilością
oregano i
bazylii.Z ciasta zrobiłam krążki o grubości około 4 mm, wysmarowałam moim sosem, na to położyłam dużo zeszklonej wcześniej
cebuli,
pomidora i
ser żółty.Wstawiłam do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Danie niezwykle szybkie, proste i pyszne. Dwie małe dla mnie (odchudzanie po ciąży) i dwie duże dla
męża:) Polecam:)