Wykonanie
Składniki:1/2 paczuszki
drożdżywoda1 łyżeczka
cukru30 dag
mąki1
jajko3 łyżki
olejuszczypta
soli12
parówekprażona
cebula12 plastrów
sera żółtegoprzyprawa do pizzy
ziołowa przyprawa grillowa
sos pomidorowyketchupDrożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej
wody z łyżeczką
cukru.
Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej "wulkanik", do którego wbijamy
jajko. Dodajemy odrobinę
soli i mieszamy delikatnie dodając roztwór z
drożdży. Zostawiamy ciasto na kilka minut, żeby wyrosło.Mały kawałek ciasta rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wymierzamy w pionie długość
parówki plus marginesy ok 1 cm z każdej strony, w poziomie odmierzamy tylko długość
parówki. Ścinamy rogi, tak żeby z każdej strony została ok 2 cm krawędź osadzona na środku. Centralną część placka smarujemy
sosem pomidorowym, przyprawiamy. Kładziemy plaster
sera. Ciasto nakręcamy na
parówkę od dolnej części. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 20 - 30 min (w zależności od grubości ciasta).Przed podaniem polewamy
ketchupem i posypujemy
prażoną cebulką.
Smacznego ;)