ßßß

Kolejny domowy fast food i jakże udany. Mięciutkie ciasto,pyszne nadzienie i nieśmiertelna parówka. Po wyjęciu z piekarnika smakują wybornie lecz i odgrzewanym niczeg o nie brak. Podane z filiżanką barszczyku śmiało mogą stanowić jednodaniowy posiłekCIASTO30 dag mąki tortowej200 ml ciepłej wody2 dag drożdży3\4 łyżeczki soliłyżeczka cukru4 łyżki oliwy lub olejuMąkę wsypujemy do miski razem z solą . W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Mieszaninę wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Teraz dodajemy olej i wyrabiamy aż zacznie odstawać od dłoni i od miski. Spokojnie,nie trwa to długo ,wystarczy wyrobić je na tyle by składniki się dobrze połączyły . Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Odstawiamy na czas przygotowania składników nadzienia.DODATKI8 parówek8 plastrów sera żółtegoduża, bardzo drobno posiekana cebulapikantny keczupjajo do posmarowaniaKażdy kawałek rozwałkowujemy na kwadratowy placuszek. Smarujemy go keczupem , posypujemy cebulką i kładziemy zawiniętą w serek parówkę.Zawijamy wszystko w rulon i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy hot dog smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Podajemy cieplutkie
MOJE RADYzamiast parówek możemy użyć kiełbasekkto nie lubi cebulki może dodać drobno posiekane korniszonkizamiast keczupu proponuję dobry koncentrat pomidorowy lub np.ajvar ( pasta z papryki ) w wersji wegetariańskiej farsz może być warzywny