Wykonanie
Kolejny domowy fast food i jakże udany. Mięciutkie ciasto,pyszne nadzienie i nieśmiertelna
parówka. Po wyjęciu z piekarnika smakują wybornie lecz i odgrzewanym niczeg o nie brak. Podane z filiżanką barszczyku śmiało mogą stanowić jednodaniowy posiłekCIASTO30 dag
mąki tortowej200 ml ciepłej
wody2 dag
drożdży3\4 łyżeczki
soliłyżeczka
cukru4 łyżki
oliwy lub
olejuMąkę wsypujemy do miski razem z
solą . W ciepłej wodzie rozpuszczamy
drożdże i
cukier. Mieszaninę wlewamy do
mąki i zagniatamy ciasto. Teraz dodajemy
olej i wyrabiamy aż zacznie odstawać od dłoni i od miski. Spokojnie,nie trwa to długo ,wystarczy wyrobić je na tyle by składniki się dobrze połączyły . Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Odstawiamy na czas przygotowania składników nadzienia.DODATKI8
parówek8 plastrów
sera żółtegoduża, bardzo drobno posiekana
cebulapikantny
keczupjajo do posmarowaniaKażdy kawałek rozwałkowujemy na kwadratowy placuszek. Smarujemy go
keczupem , posypujemy
cebulką i kładziemy zawiniętą w
serek parówkę.Zawijamy wszystko w rulon i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy hot dog smarujemy roztrzepanym
jajem i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Podajemy cieplutkie
MOJE RADYzamiast
parówek możemy użyć kiełbasekkto nie lubi
cebulki może dodać drobno posiekane
korniszonkizamiast
keczupu proponuję dobry
koncentrat pomidorowy lub np.ajvar ( pasta z
papryki ) w wersji wegetariańskiej farsz może być warzywny