Wykonanie
Grudzień i święta kojarzą mi się z pierogami z
kapustą i
grzybami, zupą
grzybową i wszystkim co ma w sobie
grzyby. Dzisiaj chcę Wam pokazać moją wersję
grzybowego dania, a dokładniej dania
pieczarkowego. Jest pyszne, łatwe w wykonaniu i przepis jak najbardziej nadaje się do warunków akademickich (mieszkałam 4 lata w akademiku, wiem co mówię;)
No i oczywiście potrawa jest "tania", ale elegancka.Farsz:1/2 kg
pieczarek ( z czego kilka
pieczarek odkładamy do sosu)około 50 gram
kapusty kiszonej1
cebulasól i
pieprzSos:Kilka
pieczarek1
paprykałyżka
mąkisól i
pieprzPonadto:
Ciasto francuskieFarsz:
Cebulę i
pieczarki kroimy w drobną kostkę.Najpierw przysmażamy
cebulkę, gdy się lekko zarumieni - dodajemy
pieczarki. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Smażymy do momentu aż wyparuje cała
woda powstała w trakcie smażenia. Przesypujemy do miseczki. (Nie myjemy patelni, będzie potrzebna do sosu)
Kapustę kiszoną drobno siekamy i dodajemy do
pieczarek. Mieszamy, próbujemy, doprawiamy:)
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy farsz łyżeczką i zaklejamy. Można posmarować roztrzepanym
jajkiem, aby się ładnie przypiekło. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C, na 15-20 minut.Sos:
Pieczarki kroimy na duże kawałki, przysmażamy na patelni. W międzyczasie kroimy w kostkę
paprykę. Do
pieczarek dolewamy około 1,5 szklanki
wody, dodajemy
paprykę i doprawiamy. Całość gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut (
papryka musi być mięciutka). Na koniec zagęszczamy
mąką - niecałe pół szklanki
wody + łyżka
mąki = wlewamy powoli do sosu, cały czas mieszając. Czekamy aż sos się zagotuje.Farsz świetnie smakuje też w naleśnikach:)