ßßß
Składniki: (na 2 keksówki)puszka doprawionego maku (ok. 1kg)5dag migdałów, rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej2 białka z jajek2 łyżki miodułyżka spirytusuciasto:25dag mąki4 jajka25dag masła25dag cukrułyżeczka proszku do pieczeniakilka kropel olejku migdałowegolukier:15dag cukru pudrusok z połowy cytrynykrople olejku migdałowegoBiałka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane migdały, namoczone rodzynki oraz 3/4 skórki pomarańczowej, dodać miód, spirytus i wymieszać. Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy.
Aby masa makowa, podczas pieczenia, nie przesiąknęła możemy dodać 2 łyżki bułki tartej.Ciasto:Masło i żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta. Na ciasto wzdłuż brytfanki kładziemy masę makową. Na wierzch kładziemy pozostałą część ciasta.Piec około godziny w temperaturze 180stopni.
Lukier:Z podanych składników utrzeć gęsty, biały lukier. Polać nim wystudzone ciasto. Na wierzch posypać resztą skórki pomarańczowej.