Wykonanie
Mak to jeden ze składników, który musi wystąpić na wigilijnym
stole. Pod postacią kutii, makiełek, pierogów czy makowca. W dawnych czasach wierzono, że
mak przynosi domowi dostatek na cały rok.
Mak symbolizuje również obfitość, płodność, powodzenie, ciszę, zmartwychwstanie i zapomnienie.

Składniki: (na 2 keksówki)puszka doprawionego
maku (ok. 1kg)5dag
migdałów,
rodzynek oraz kandyzowanej
skórki pomarańczowej2
białka z
jajek2 łyżki
miodułyżka
spirytusuciasto:25dag
mąki4
jajka25dag
masła25dag
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniakilka kropel
olejku migdałowegolukier:15dag
cukru pudrusok z połowy
cytrynykrople
olejku migdałowegoBiałka ubić na sztywną pianę. Do masy makowej z puszki dodać obrane i posiekane
migdały, namoczone
rodzynki oraz 3/4
skórki pomarańczowej, dodać
miód,
spirytus i wymieszać. Do powstałej masy dodajemy ubite
białka i delikatnie łączymy.

Aby masa makowa, podczas pieczenia, nie przesiąknęła możemy dodać 2 łyżki
bułki tartej.Ciasto:
Masło i
żółtka utrzeć z
cukrem, dodać przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia, wlać olejek i wymieszać. Masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z
białek.

Dwie foremki keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta. Na ciasto wzdłuż brytfanki kładziemy masę
makową. Na wierzch kładziemy pozostałą część ciasta.Piec około godziny w temperaturze 180stopni.
Lukier:Z podanych składników utrzeć gęsty, biały
lukier. Polać nim wystudzone ciasto. Na wierzch posypać resztą
skórki pomarańczowej.
