Wykonanie
Jest takie jedno ciasto, które znika w moim domu bardzo szybko:)Zazwyczaj przygotowuję je późną jesienią, ponieważ jego podstawą są
migdały,
cytryny i
mak...To ciasto na co dzień i od święta. Pachnące, konkretne i bardzo aromatyczne:)

Przepis na ciasto pochodzi z książki kucharskiej Jamie'go Oliver'a: "Cook with Jamie". Piekłam je już wielokrotnie... I choć wymaga przygotowań i czasu, to jednak z chęcią wracam zawsze do tego przepisu. Szczególnie, że mam w domu prawdziwych jego wielbicieli:)



Ciasto to można nazwać potrójnie
cytrynowym, ponieważ
cytryny wykorzystuje się do pieczenia, nasączenia i dekoracji ciasta. Dużo jest nim także
migdałów, które częściowo spełniają rolę
mąki. Dla mnie jest to taki jesienno-zimowy smakołyk, który przygotowuję przynajmniej raz w roku.Ciasto wspaniałe na święta...Uwaga - uzależnia:)Pozdrawiam,
Asia
Składniki:Ciasto:115 g
masła (miękkiego - temp. pokojowa)115 g
cukru4 duże
jajka180 g mielonych
migdałów30 g sypkiego
makuskórka otarta z 2
cytrynsok wyciśnięty z 2
cytryn125 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSyrop cytrynowy:100 g
cukru90 g
soku z cytrynyCytrynowy lukier:225 g
cukru pudruskórka otarta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1
cytrynyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu).Okrągłą formę posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą.Z pomocą miksera ubić
masło z
cukrem na puszystą masę.Dodać
jajka - jedno po drugim i ubijać całość, aż
jajka połączą się z
masłem i
cukrem.Wmieszać mielone
migdały,
mak, skórkę i
sok z cytryny oraz
mąkę.Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40 minut.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika.Przygotować
syrop:
cukier i
sok z cytryny podgrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia się
cukru.Wciąż ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków na całej powierzchni i nasączyć przygotowanym
syropem cytrynowym.Ostudzić całkowicie.Przygotować
lukier: połączyć
cukier puder z
sokiem i skórką otartą z
cytryny. Wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie.Smacznego!