ßßß
Składniki:Ciasto:115 g masła (miękkiego - temp. pokojowa)115 g cukru4 duże jajka180 g mielonych migdałów30 g sypkiego makuskórka otarta z 2 cytrynsok wyciśnięty z 2 cytryn125 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaSyrop cytrynowy:100 g cukru90 g soku z cytrynyCytrynowy lukier:225 g cukru pudruskórka otarta z 1 cytrynysok wyciśnięty z 1 cytrynyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu).Okrągłą formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Z pomocą miksera ubić masło z cukrem na puszystą masę.Dodać jajka - jedno po drugim i ubijać całość, aż jajka połączą się z masłem i cukrem.Wmieszać mielone migdały, mak, skórkę i sok z cytryny oraz mąkę.Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40 minut.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika.Przygotować syrop: cukier i sok z cytryny podgrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia się cukru.Wciąż ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków na całej powierzchni i nasączyć przygotowanym syropem cytrynowym.Ostudzić całkowicie.Przygotować lukier: połączyć cukier puder z sokiem i skórką otartą z cytryny. Wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie.Smacznego!