ßßß Cookit - przepis na Cannelloni ze szpinakiem i camembertem

Cannelloni ze szpinakiem i camembertem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przedstawię Wam jedno z najlepszych dań jakie robiłam. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makaronów, chociaż wymaga trochę więcej czasu. Cannelloni ze szpinakiem i camembertem . Wyśmienite, sycące i kolorowe danie. Coś dla miłośników zapiekanek i kuchni włoskiej. Kolejny przykład, że nie potrzeba mięsa, aby się porządnie najeść. Chociaż wegetarianką raczej nie zostanę. No i jest tu mój ukochany szpinak.
Składniki:
12 rurek Canelloni
300g mrożonego szpinaku
ser camembert
cebula
4 łyżki śmietany (najlepiej Rama Cremefine)
starty żółty ser
oliwa z oliwek
Sos:
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szklanka bulionu
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki mąki pszennej
przyprawy takie jakie lubimy
Sposób przyrządzenia:
Cannelloni wrzuć na niecałe 3 minuty do wrzącej osolonej wody.
Sos
Do gotującego się bulionu dodaj koncentrat pomidorowy. W 1/2 szklance wody rozmieszaj mąkę, dodaj do bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Cały czas mieszaj. Pod koniec doprawić ulubionymi przyprawami.
Gotowy sos odkładamy.
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 5 minut, cały czas mieszając.
Do szpinaku dodaj pokrojony w kostkę camembert. Gdy ser delikatnie się roztopi dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
Przestudzoną masę nadziej makaron (najlepiej użyć do tego małej łyżeczki) i układaj w naczyniu żaroodpornym. Gotowe cannelloni zalej Fixem lub sosem i posyp startym serem.
Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/06/szpinak-w-cannelloni-z-camembertem.html