Wykonanie

Na straganach aż roi się teraz od
bakłażanów. Często słyszę, że nie macie pomysłu jak je przygotować. Co z nich ugotować dowiesz się w naszej oberżynowej
serii : )Jednym z moich ulubionych przepisów jest arabski dip Baba Ghanoush z pieczonych warzyw z dodatkiem aromatycznej pasty sezamowej. Świetnie sprawdza się też ta letnia potrawka, gdzie obok
bakłażana poczujemy słodki smak dojrzałych
pomidorów i świeżej
bazylii. Możecie zaserwować ją z
makaronem, zapiec z
ryżem, podać z
kaszą lub zwyczajnie zagryźć
pieczywem. Możesz dodać też
żółtego sera - choć nie jest to konieczne.***Aubergine&tomato stewMarkets are full of aubergines nowadays. I often hear that you don't actually know how to prepare them. You will get know what to cook with them from our aubergine series. : )One of my favourite recipe is Arabic dip - Baba Ghanoush - made of baked vegetables and seasoned with aromatic
sesame sauce. This summer dish is also great. You can fell sweet taste of ripe tomatos and fresh basil next to the aubergine.
Serve it with pasta or barley, bake with rice or simply eat with bread. You can add some cheese - although it's not necessery.

czas przygotowania: 40 minutCzego potrzebujesz na 2 porcje?1 średni
bakłażan, pokrojony w kostkę4
pomidory, pokrojone w ćwiartki lub 1 puszka całych
pomidorów1 łyżka
koncentratu pomidorowego1
cebula, pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku, zmiażdżony1 łyżka
oliwyparę listków świeżej
bazylii1 łyżka
octu balsamicznego lub
czerwonego wina (opcjonalnie)
sól, świeżo mielony
pieprzCo teraz?1. Podsmaż
cebulę na rozgrzanej
oliwie ok. 4 minut.2. Dodaj
czosnek i smaż, aż lekko się zrumieni.3. Dorzuć
bakłażany,
posól wszystko i smaż ok. 2 minut, po czym podlej je
octem lub
winem. Poczekaj, aż warzywa wchłoną płyn.4. Dodaj
pomidory, koncentrat i gotuj ok. 25-30 minut.5. Kiedy danie jest warzywa są miękkie dopraw je
solą,
pieprzem i świeżą
bazylią. Ewentualnie posyp
serem.Aubergine&tomato stewpreparation
time: 40 minutesWhat do you need for 2 servings?1 aubergine, cut in pieces4 tomatos, quatered or 1 can whole-tomatos1 spoon tomato sauce1 onion, cut in pieces1 clove garlic, mashed1 spoon
olive oilfew basil leaves1 spoon balsamic vinegar or red
winesalt, freshly-ground pepperWhat now?1. Heat
olive oil and fry onion for 4 minutes.2. Add garlic, fry until slightly golden.3. Add aubergine, salt them, fry for 2 minutes. After that
time baste with vinegar and wait until liquid is absorbed.4. Add tomatos, tomato sauce and cook for about 25-30 minutes.5. When vegetables are soft add basil, salt and pepper. You can
serve with cheese.